Fanynka mi vykradla šatnu, vzpomíná Donutil na své začátky. Čím urazil herecké bardy?

Miroslav Donutil zavzpomínal na studijní léta.

Miroslav Donutil v 7 pádech Honzy Dědka

Miroslav Donutil promluvil o tom, čím urazil herecké bardy Národního divadla Aloise Švehlíka a Bronislava Poloczka. V oblíbené talkshow 7 pádů Honzy Dědka slavný herec také popsal, jak mu vykradli šatnu, zatímco se sprchoval. Prozradil i to, z čeho propadl na gymnáziu.

Než se dal Miroslav Donutil na herectví, plánoval stát se novinářem, jak uvedl v pořadu 7 pádů Honzy Dědka. Když studoval na gymnáziu, musel v jednom roku dělat reparát. „Měli jsme ve škole angličtinu, francouzštinu, latinu a ruštinu. Ruštinu jsme museli, ta byla povinná, latina taky na humanitní větvi, anglicky jsme se chtěli učit, tak jsem francouzštinu pustil k vodě,“ vzpomínal Donutil.

ČTĚTE TAKÉ: William vypouštěl špínu na Harryho, tvrdí nová kniha. Přátelé následníka trůnu to popírají

„Na konci maturitního ročníku se nám paní učitelka pomstila a nechala mě propadnout. U mě je to tak, že se zatvrdím a jdu si za tím. Třídní mi řekla, ať jdu dělat zkoušky na JAMU, že mám talent a vezmou mě. A oni mě vzali,“ vzpomínal na svá studijní léta. „Posílen tímto vědomím, trošku namachrován, jsem se nastěhoval ke kamarádovi, který studoval v Dijonu, ten mě učil francouzsky a naučil mě za tři měsíce víc než paní profesorka. Přišel jsem k reparátní komisi, tam seděl ředitel, kterého jsem nenáviděl, ale on mě měl rád. Já jsem spustil a profesorka koukala. Ředitel mi řekl, že z pětky na jedničku by to byl velký skok, jestli se spokojím s dvojkou,“ řekl.

Špatné vztahy s kolegy

Pětka z francouzštiny ho přivedla k herectví. Dlouhá léta působil v Brně. „Měl jsem tam 65 rolí. Tatínek tam nechodil, řekl mi: Až budeš v pořádném divadle, dej mi vědět. Přišel až do Národního,“ svěřil se herec.

U kolegů z Národního se ale hned zkraje moc dobře nezapsal. Po premiéře Strýčka Váni v roce 1991 totiž v Lidových novinách vyšel článek s titulkem: Na scéně Národního divadla se konečně objevil živý herec mezi mrtvolami. A to jeho zkušenější kolegy Poloczka, Švehlíka či Macháčka moc nepotěšilo.

„To vám nepomůže. To byli velcí herci a těch se to samozřejmě dotklo. Ale bylo to krásné představení, moje první v Národním divadle,“ řekl Donutil.

Vykradená šatna

Od té doby v Národním divadle ztvárnil řadu rolí, tou nejznámější byl bezpochyby Sluha dvou pánů. Hra měla 600 repríz a byla tak oblíbená, že jedna z fanynek zatoužila po Donutilově kostýmu, proto se rozhodla vykrást mu šatnu.

„Byl jsem ve sprše, v šatně. Slyším šustění garderobiérky, ale přišlo mi, že je tam nějak brzo. Bylo to divné, vykoukl jsem ze sprchy a vidím, že baba si to cpe do igelitky. Řekla mi, že to musí mít doma. Prchla s tím. Udělalo se pak z toho, že jsem ji nahý honil po divadle, ale já jsem volal vrátnému, že kolem proběhne baba s igelitkou a má můj kostým. Takže chytil asi tři baby s igelitkou,“ vyprávěl Donutil.

Herec je už 46 let šťastně ženatý s manželkou Zuzanou. „Brali jsme se 30. prosince 1977. A moje žena chtěla jako svatební kytici konvalinky. Bylo to hezké, já jsem ty konvalinky sehnal od kamaráda, který je pěstoval ve sklepě. A od té doby jí každý rok 30. prosince dávám kytici konvalinek. Leze to do peněz,“ usmál se Donutil.

Celý rozhovor sledujte v úterý 28. listopadu ve 21:35 na Primě. Kromě Miroslava Donutila si Honza Dědek do Švandova divadla pozval také hudebníka Marpa, herečku Kristínu Svarinskou a herce Ondřeje Rychlého s manželkou Terezou.

Tagy: