Král pohádek a komedií Zdeněk Troška se k filmování už nikdy nevrátí. Dal přednost knížkám

Zdeněk Troška, který letos oslavil sedmdesáté narozeniny, patří mezi režiséry, jejichž pohádky a komedie se u diváků těší velké oblibě. Přestože je stále plný energie a zdraví mu slouží, rozhodl se před lety svoji uměleckou kariéru ukončit. Redakci CNN Prima NEWS prozradil, proč už žádný další film nenatočí.

Poslední film, pohádku Zakleté pírko, natočil Zdeněk Troška před čtyřmi lety a jak to tak vypadá, definitivně tím uzavřel svoji kariéru. „Já už nechystám vůbec nic. Skončil jsem. Bylo mi řečeno, že jsem stará škola, že točím postaru a že dneska už se točí jinak, ale já jinak točit neumím. Přizpůsobovat se něčemu, co je mi proti srsti, ve svém věku nemám zapotřebí. Během života jsem si nakoupil spoustu knih s tím, že si je přečtu, až budu jednou v důchodu. Ten čas nastal a já si to užívám,“ přiblížil Zdeněk Troška CNN Prima NEWS.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Herec Jaroslav Drbohlav z pohádky Tři oříšky pro Popelku se dožil pouhých 38 let. Před smrtí oslepl

Podzim života tráví v rodných Hošticích, kde natočil komedie Slunce, seno... Menší byt v Praze, který mu sloužil jako pracovna, si zatím ponechal. Občas tam přespí, když ho do hlavního města přivedou společenské události, jakou jsou například různé křty knížek jeho přátel. „Myslel jsem si, že bez práce nebudu moci být, ale zmýlil jsem se. Život bez filmu mě baví. Na důchodu je nejúžasnější to, že už nemusíte vůbec nic. Mám čistou hlavu, jsem v pohodě, šťastný a spokojený,“ prozradil režisér.

Vánoce nesnáším, televizi ani nezapínám

Vánoční svátky v oblibě nemá. „Nesnáším je a těším se, až to bláznovství kolem nich skončí. Přiznám se, že ani nekoukám na televizi. Občas se podívám jenom na ty nové české pohádky, ale většinou bývám zklamán. Celkově ani tu zimu nemám rád. Jsem letní člověk na sluneční baterie, miluju teplo a sluníčko,“ uvedl Troška, který si pro realizaci svých filmů zásadně vždycky vybíral letní měsíce.

„Kdysi jsem pracoval jako asistent režie paní režisérky Věry Plívové – Šimkové na filmu Krakonoš a lyžníci, který se natáčel tři a půl měsíce na sněhu kdesi v horách. Děs a běs! Dlouho tma, brzy tma, tudíž krátký čas k filmování, pořád a všude zima, chlad, nevlídno. Po této zkušenosti jsem se zařekl, že všechny svoje filmy budu točit jen přes léto, kdy můžete točit od časného rána do pozdního večera a úplně v pohodě,“ zmínil Zdeněk Troška.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Herec Pavel Trávníček prozradil zákulisí z natáčení pohádky Tři oříšky pro Popelku:

Tagy: