Richterová brojí proti velikonočnímu šupání žen. Pirátské šílenství, tvrdí Jandák

K velikonočním svátkům patří spousta tradic. Jednou z nich je takzvané šupání žen vrbovým proutkem či pomlázkou, aby získaly jarní svěžest a neuschly. V poslední době však přibývá názorů, že se jedná o ponižující násilí. Na tuto problematiku upozorňuje například místopředsedkyně Sněmovny Olga Richterová z Pirátské strany.

Podle Richterové by tradice měly těšit a nikoliv strašit, vyzývá proto k ohleduplnému chování vůči dívkám a ženám. Jak upozorňuje, pro 60 procent z nich je šlehání nepříjemné a každá desátá tuto tradici dokonce obrečela.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Slavní čeští herci a herečky bědují nad výší svého důchodu. Když Veronice Žilkové sdělili, jaká bude její penze, rozbrečela se

„Některým ženám pak zůstávají na těle modřiny, to by se rozhodně nemělo dít za žádných okolností,“ míní politička. Uznává, že se jedná o originální tradici, je to podle ní příležitost k setkávání a zábavě, ale muži by podle ní měli mít na paměti, že z oslav by měli mít dobrý pocit všichni zúčastnění a nic by se nemělo dít proti vůli žen.

Nikdy jim nevadilo, oponuje Jandák

Jiný názor zastává například Vítězslav Jandák, herec a bývalý ministr kultury ve vládě Jiřího Paroubka. „Tradice jsou od toho, aby se udržovaly. Jako malej jsem chodíval s partou kluků s pomlázkou vždycky a všude a žádné dívce, ženě to nevadilo. Naopak se na to těšily, ale to byly jiné ženy než Pirátky, to byly normální ženy. Podívejme se na celý svět, kam kráčí a pak se nedivme, s čím přicházejí a jak mluví Piráti, například paní Richterová. Kdo by ji mlátil?“ uvedl Vítězslav Jandák pro CNN Prima NEWS.

„Ty šílenosti, které se dnes dějí, které přicházejí, to nemůže pokračovat donekonečna dál. To bychom to lidstvo zabalili a šli nechci říkat kam... Těch pár let, co to zřejmě ještě potrvá, bude v celkové historii lidstva nic. Každopádně my, kteří v tom nyní žijeme, tak to odneseme,“ poznamenal dále známý herec, který letošní Velikonoce tráví v zahraničí. „Co jsem v důchodu a bydlím na samotě, tak už o Velikonocích ženy nešupu. Bydlíme na samotě, kde nikdo není, a srny se nemlátí,“ uzavřel s úsměvem.

Tagy: