Mělník: město vína, královských tradic a příběhů ukrytých pod zemí
Když se mluví o Mělníku, většinou padne zmínka o víně, soutoku Labe a Vltavy nebo o pohledu ze zámecké terasy. Méně se ale připomíná, že město patřilo mezi královská věnná města – tedy ta, která v minulosti zajišťovala příjmy českým královnám a zároveň jim sloužila jako bezpečné zázemí.
Svatomartinské slavnosti v Královicích: dobré jídlo, české tradice a přípitky sousedů
Královice znovu potvrdily, že svatý Martin sem přináší víc než jen očekávání sněhu. Vůně pečené husy se mísila s živou hudbou, dvůr se plnil rodinami a bílý kůň vedl průvod, který rozjasnil celé okolí. Svatomartinské slavnosti tady nejsou jen zvyk – jsou to chvíle, kdy se lidé zastaví, potkají a společně si užijí listopad tak, jak má v Česku vypadat.
Anton Kaapl: Tradice, která vznikla z odvahy a úcty k válečným veteránům
Rodinný lihovar nesoucí jméno Anton Kaapl není jen další značkou na trhu s ovocnými destiláty. Jde o projekt, který stojí na skutečném příběhu, hluboké regionální tradici a odkazu muže, jehož život formovaly události první světové války. Právě osobnost Antona Kaapla – veterána, trafikanta a dlouholetého starosty Jílovic – tvoří základní kámen celého lihovaru, jenž dnes jeho jméno nese.
Nikdo to nečekal! Česká likérka z malé obce šokuje svět a bere jednu cenu za druhou
Rodinná tradice, poctivé řemeslo a chuť, která přetrvává už více než sto let. V malé obci Prádlo na Plzeňsku, kde má výroba likérů dlouhou historii, stojí rodina Jenčíkových v čele jednoho z nejvýraznějších rodinných lihovarů v Česku. Jejich příběh není jen o maceraci bylin a ovocných plodů, ale především o předávání zkušeností z generace na generaci – a o lásce k řemeslu, které se tu dědí jako rodinný poklad.
KOMENTÁŘ: Měli jsme Pekarovou, teď máme Okamuru aneb Když se porušují tradice
Staré úsloví říká, že tradice zavazuje. Znamená to, že tradice vlastně vytvářejí univerzální rámec, jak v nějaké situaci postupovat a jak ji řešit. Pokud se tradice poruší, zaniká s ní i daný postup a závazek, který z toho vyplývá. Přesně to se teď stalo, pokud jde o volbu předsedy dolní parlamentní komory. Ale abychom byli fér, dodejme, že to není chyba nastupující vlády. Gentlemanské tradice přestaly platit už více jak dekádu předtím. Bohužel...
Sezóna uzení je konečně tu. Naučte se připravovat dobroty s kouřovým aroma
S příchodem prvních studených dnů se ze zahrádek rodinných domů line typická vůně doutnajícího dřeva. Znamená to, že sezóna uzení je konečně zpět! Pro mnohé je to tradice, zážitek a často i nostalgická záležitost. Pokud si chcete chuť uzených dobrot užít naplno, poradíme vám, jak vybrat novou udírnu a připravit ji na sezónu.
Globus Opava: od tradičních řemesel k moderním službám zákazníkům
Opavský Globus nezačíná den až otevřením dveří pro zákazníky. V době, kdy většina lidí teprve snídá, se uvnitř už peče, vaří, bourá maso a doplňuje zboží. Pro mnohé zaměstnance je práce v hypermarketu druhým domovem. A pro zákazníky zase jistotou, že dostanou čerstvé zboží připravené s důrazem na poctivost a řemeslo.