Přípravy na korunovaci Karla III. vrcholí. Žezlo budoucí královny pobouřilo veřejnost

Korunovace britského krále Karla III. se blíží. Buckinghamský palác proto odhalil několik detailů z příprav události. Monarchie se například pomocí emoji královské koruny snaží dokázat, že jde s dobou. Celá událost bude zblízka sledována také kvůli kontroverzi okolo žezla nastávající královny Camilly či účasti prince Harryho. Ten se se svou rodinou setká poprvé od vydání své šokující knihy.

Monarchie jde s dobou i v otázce korunovace. Buckinghamský palác vydal speciální emoji, které znázorňuje korunu pro britského panovníka pojmenovanou po svatém Eduardovi. Gesto má poukázat na to, že jde o první korunovaci v éře sociálních sítí.

ČTĚTE TAKÉ: Harry a William se na korunovaci neusmíří, míní experti. Jak bude jejich setkání vypadat?

Ceremonie se neobejde bez jedné výrazné kontroverze. Tou je žezlo královny manželky ze slonoviny. Mezi lidmi způsobilo rozruch, neboť Velká Británie stojí v čele zemí, které se trh se slonovinou snaží rozbít. Buckinghamský palác ale žezlo hájí. Předměty podle něj odrážejí dobu, a Camilla tak o své žezlo nepřijde.

Podle plánů královské rodiny by se mělo ceremonie zúčastnit asi dva tisíce pozvaných hostů. Korunovace zesnulé Alžběty II. se přitom zúčastnilo přibližně osm tisíc pozvaných hostů. Co se nemění, je koruna. Král Karel III. dostane stejně jako jeho předchůdci na hlavu korunu svatého Eduarda. Královna choť Camilla bude mít korunu s diamantem Koh-i-Noor.

A jak to bude s Harrym? Mladší bratr budoucího krále Williama přijede bez své rodiny. Je jisté, že nepatří mezi vévody, kteří pokleknou před novým králem. Vévoda ze Sussexu se navíc od vydání svých memoárů osobně nesetkal se žádným ze svých příbuzných, a tak se proslýchá, že po obřadu ihned opustí Británii.

Královský pár také vybral, že se při oslavě bude podávat slaný koláč. A právě quiche si mohou podle receptu přímo od královské rodiny připravit i lidé doma. Na Twitteru se totiž o video z královské kuchyně podělil Buckinghamský palác.

Princezna Kate zveřejnila snímek královny Alžběty s vnoučaty:

CNN Prima NEWS chystá ke korunovaci britského krále Karla III. nabité televizní vysílání. Sledujte 6. května celodenní speciál se vstupy přímo z Londýna a komentáři odborníků.

Tagy: