Smutná pravda o utrpení Potměšila před smrtí. Přišel i o hlas, nemohl mluvit s nejbližšími

Od smrti herce Ladislava Potměšila, který zemřel ve věku 75 let, uplynul smutný rok. Až nyní vyšlo najevo, jak před svým odchodem na věčnost trpěl. Nejenže se nemohl bez pomoci druhých vůbec pohybovat, ale dokonce přišel i o hlas a nemohl tak komunikovat ani se svými nejbližšími.

Na začátku roku 2019 Ladislav Potměšil veřejně oznámil, že s herectvím kvůli zdravotním problémům končí. Poslední roky byl v permanentní péči lékařů. Absolvoval hned tři operace páteře za sebou a v jednu chvíli mu dokonce hrozilo i ochrnutí. Pohyboval se už jenom s obtížemi za pomoci chodítka a své milované manželky, herečky Jaroslavy Brouskové. Stáhl se do ústraní a se světem přestal komunikovat. V kontaktu zůstal pouze se svými nejbližšími přáteli.

Po jeho smrti vyšlo najevo, že onemocněl rakovinou, která postupně napadla jeho kosti a během náročné léčby přišel i o svůj nezaměnitelný hlas. Smutné tajemství odhalil deníku Blesk herec a dabér Martin Zahálka, který uvedl, že Potměšil během radioterapie přišel o hlasivky. Jeho verzi potvrdil i další z kolegů Jiří Klem. „S Láďou jsme si často povídali a volali si. Pak už nemohl mluvit, tak jsme komunikovali s jeho ženou Jájou,“ prozradil.

Podobný osud jako Stanislav Fišer, který namluvil Vinnetoua

Potměšil měl přitom nezaměnitelný hlas, díky němuž patřil rovněž k věhlasným dabérům. Co musel v tu chvíli prožívat, si asi jen těžko dokážeme představit. Když se něco podobného přihodilo herci Stanislavu Fišerovi, který přestal mluvit kvůli rakovině hrtanu, zhroutil se mu svět. Dlouho se s tím nemohl smířit, a dokonce chtěl skoncovat se životem.

„Byl to pro mě strašný šok. Ta představa, že už nikdy nebudu hrát ani dabovat, pro mě byla nepředstavitelná. Herectví jsem miloval, byl to můj život, ale když mně vzali hlas... Když uříznete klavíristovi obě ruce, už nikdy nic nezahraje. Taková protéza neexistuje. Když tanečník přijde o obě nohy, už nikdy nic nezatančí... A herec bez hlasu už není herec,“ postěžoval si před dvěma lety CNN Prima NEWS Fišer, který nadaboval například postavu Vinnetoua. Zemřel letos v červnu ve věku 90 let.

Tagy:
smrt rakovina hlasivky herec Vinnetou Stanislav Fišer Ladislav Potměšil Jaroslava Brousková Jiří Klem Martin Zahálka