Strach o zdraví baletního mistra Harapese. Pohyboval se nemotorně a měl oteklý obličej

Říct poslední sbohem režisérce komediálních snímků Marii Poledňákové přišli v úterý do strašnického krematoria nejen rodina a přátelé, ale také řada slavných osobností. Svou smuteční řeč pronesl například slavný baletní mistr Vlastimil Harapes. Kromě dojemných slov, které na počest zesnulé režisérky řekl, si někteří všimli i jeho neobvyklého vzhledu. Slavný baletní mistr nebyl totiž zcela ve formě. Měl oteklý obličej a jeho chůze působila nejistě. Ve veřejném prostoru se tak začalo spekulovat o tom, zda ho netrápí zdravotní problémy.

Nejslavnější český baletní mistr se v posledních měsících stáhl do ústraní. Nezúčastnil se například tradiční zahradní party producenta Borka Severy, kterou si doposud nikdy nenechal ujít a nedorazil ani na zádušní mši za svou bývalou lásku Hanu Zagorovou. Přátelé slavného umělce si tak o něj začali dělat starosti. „Úplně se vytratil ze společenského života. Jako by s Haničkou umřel i on,“ řekl deníku Aha! jeden z účastníků slavnosti.

Nyní se Harapes objevil na pohřbu režisérky komedie S tebou mě baví svět Marie Poledňákové. Po skončení smutečního obřadu se ovšem začalo spekulovat, zda Harapese netrápí zdravotní problémy. Tanečník měl oteklý obličej a když se po své řeči vracel na místo, po cestě ze schodů se musel přidržovat o vedlejší zídku. Jeho chůze pak působila trochu nemotorně.

„Slyšeli jsme tu krásnou řeč a já nevím, co bych k tomu dodal. Můžu jen přidat osobní vzpomínku na paní režisérku Poledňákovou. Přišla za mnou do Národního divadla a požádala mě, jestli bych se nestal baletním poradcem pro film Jak vytrhnout velrybě stoličku, že tam bude baletní prostředí,“ začal svou smuteční řeč Harapes.

„Tak jsem samozřejmě řekl, že ano, rád pomůžu. Několikrát jsme se tedy sešli a už si tykali. Najednou přišla s nápadem a řekla: ‚Co bys komu radil, zahraj si to sám,‘ takže jsem poprvé zažil, že bez kamerových zkoušek jsem byl obsazen do role,“ řekl dále.

„Jednou jsem však řekl: ‚Marie, ty jsi mi dala... Ten maniak ve filmu říká, že není družný a nemá rád psy, ale já jsem družný a mám rád psy,‘ a tak mě tato generace dětí nenáviděla až do dneška. Takže takhle to skončilo, ale bylo to prima,“ zavzpomínal na režisérku baletní mistr. Svou smuteční řeč ukončil slovy slavného anglického spisovatele Williama Shakespeara.

Tagy: