Televizní hvězda zvažuje eutanázii. Chce ušetřit rodinu pohledu, jak umírá v bolestech

Anglická novinářka a televizní moderátorka Esther Rantzenová zvažuje, že podstoupí asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku. Chce totiž ušetřit svoji rodinu pohledu na to, jak v třiaosmdesáti letech umírá bolestivou smrtí. Píše o tom web Sky News.

V květnu Esther Rantzenová odhalila, že jí rakovina plic postoupila do čtvrtého stádia, připomněl web Sky News. Pokud léčba nezlepší její zdravotní stav, chce podstoupit asistovanou sebevraždu na švýcarské klinice Dignitas v Curychu, kde je eutanázie legální.

ČTĚTE TAKÉ: Ozzy Osbourne s manželkou Sharon uzavřeli dohodu. V případě demence podstoupí eutanazii

Třiaosmdesátiletá televizní veteránka zároveň vyzvala k hlasování o asistovaných sebevraždách, aby nevyléčitelně nemocní lidé mohli důstojně zemřít. Myslí si totiž, že by zákon měl dohnat to, co země ve skutečnosti chce. „Připojila jsem se k Dignitas. Říkala jsem si, že pokud další vyšetření ukáže, že nic nepomáhá, mohl bych odjet do Curychu. Tím bych ale postavila svou rodinu a přátele do obtížné situace, protože by chtěli jet se mnou. Policie by je za to však mohla stíhat,“ uvedla v rozhovoru pro BBC Rantzenová.

Prohlásila rovněž, že chce svou rodinu ušetřit utrpení z její bolestivé smrti. „Moje rodina říká, že je to moje volba. Vysvětlila jsem jim, že nechci, aby jejich poslední vzpomínky na mě byly bolestné. Když se díváte, jak někdo, koho máte rádi, umírá v bolestech, vymaže to veškeré šťastné vzpomínky s ním,“ prozradila. Ačkoli zvažuje eutanázii, je vděčná, že se dožila Vánoc.

Asistovaná sebevražda je v Anglii, Walesu a Severním Irsku zakázána a hrozí za ni až 14 let odnětí svobody. Vedle toho ve Skotsku neexistuje žádný zvláštní trestný čin asistované sebevraždy – eutanazie je nezákonná a může být stíhána jako vražda nebo zabití.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Překvapivá vzpomínka Hůlky na Karla Svobodu. Seznámili se při bouračce, tahal ho z příkopu

Tagy:
Anglie Švýcarsko eutanazie asistovaná sebevražda Camilla, královna-manželka Esther Rantzen Esther Rantzenová