Ozzy Osbourne s manželkou Sharon uzavřeli dohodu. V případě demence podstoupí eutanazii

Slavný hudebník Ozzy Osbourne se s manželkou Sharon dohodli, že pokud některý z nich bude trpět demencí, podstoupí asistovanou sebevraždu. S úmluvou pár obeznámil dokonce i své děti Kelly a Jacka, kteří s eutanazií souhlasili. Nemoci postihující mozek se obává hlavně Sharon. Její otec totiž zemřel na Alzheimerovu chorobu.

O neobvyklé manželské dohodě se veřejnost poprvé dozvěděla v Sharoniných memoárech Survivor: My Story –⁠ The Next Chapter, publikovaných v roce 2007. Že domluva stále platí, potvrdila nyní Sharon v audio pořadu The Osbournes Podcast, ve kterém vystupuje společně s dcerou Kelly, synem Jackem a manželem Ozzym.

ČTĚTE TAKÉ: Zemřela herečka Eva Rysová. Zazářila ve stovce filmů a seriálů, bylo jí 91 let

„A co kdybyste s tou nemocí mohli i tak dál žít?“ zeptala se rodičů Kelly. Na to měla manželka známého zpěváka jasnou odpověď. „To bychom sice mohli. To si pak ale nemůžeš ani utřít zadek, všude čůráš, po*ráváš se, nemůžeš jíst,“ řekla rázně podle webu People.

Dohoda mezi Sharon a Ozzym vzešla ze smrti Sharonina otce, hudebního magnáta Dona Ardena, který v roce 2007 podlehl Alzheimerově chorobě. „Pokud máte něco jako rakovinu, můžete alespoň komunikovat, říct, jak se cítíte, a vysvětlit, co vás bolí. Ale stav mého otce se zhoršoval tak rychle, že se z něj stala jen skořápka. Nosil plenu a byl připoután na invalidní vozík, protože si neuvědomoval, že už nemůže chodit,“ popsala Sharon.

„S Ozzym na 100 procent věříme v eutanazii,“ řekla v rozhovoru pro Daily Mirror. „Pokud někdy budeme mít nemoc, která postihne náš mozek, naplánovali jsme, že půjdeme do bytu pro asistovanou sebevraždu ve Švýcarsku. Je to tak, odešli bychom. Shromáždili jsme děti kolem kuchyňského stolu, řekli jsme jim naše přání a všichni s ním souhlasili,“ dodala.

„Podle některých je tato nemoc dědičná, takže při prvních příznacích chci být zbavena svého trápení,“ zdůraznila Sharon.

Podobně se pro Daily Mirror v roce 2014 vyjádřil také zpěvák heavymetalové kapely Black Sabbath. „Pokud bych nemohl sám vstát a dojít si na záchod, tak jsem Sharon řekl: ‚Prostě ten přístroj vypni.‘ Kdybych dostal mrtvici a byl paralyzovaný, nechtěl bych tu být. Už jsem sepsal závěť a všechno připadne Sharon, pokud umřu dřív než ona. Nakonec tedy všechno připadne dětem,“ řekl Ozzy.

Tagy: