Princ William slaví čtyřicítku. Jak šel čas s miláčkem Britů, kteří ho chtějí na trůnu?

Princ William s dětmi během oslavy 38. narozenin v roce 2020

Princ William slaví 40. narozeniny

Princ William slaví své 40. narozeniny. Buckinghamský palác sice nechystá žádné velké oslavy, královská rodina mu ale popřála na Instagramu, kde zmínila, že se narodil přesně ve 21:03 v londýnské porodnici a vážil přes tři kila. Právě v tomto období William přebírá stále důležitější roli v královské rodině a připravuje se na případný nástup na trůn. S manželkou Kate a třemi dětmi se také stěhuje na panství Windsor, aby mohl být blíž královně a pomáhat jí s povinnostmi.

„Všechno nejlepší k narozeninám, vévodo z Cambridge. Druhý v pořadí na trůn slaví 40. narozeniny,“ napsal Buckinghamský palác na Instagramu a spolu s přáním zveřejnil snímky z Williamova dětství. K blahopřání se připojil také Williamův otec s manželkou Camillou. „Vévodovi z Cambridge přejeme všechno nejlepší k jeho narozeninám,“ popřál staršímu synovi princ Charles.

Jediní, od koho zatím blahopřání chybí, je Williamův mladší bratr princ Harry a jeho manželka Meghan. Někteří zasvěcenci z paláce dokonce tvrdí, že vévodové ze Sussexu mu možná nepopřejí vůbec. „Meghan se domnívá, že by měli přestat dělat první krok. Možná pošlou přání a malý dárek, ale je to nepravděpodobné,“ tvrdí zdroj webu The News.

William Arthur Philip Louis se narodil rok po svatbě svých rodičů prince Charlese a princezny Diany. V osmi letech jej poslali na internátní školu v Berkshire a v roce 1995 přešel na prestižní Eton, ačkoliv to bylo v rozporu s rodinnou tradicí. Na Etonu však studoval otec Williamovy matky, princezny Diany, a také její bratr. V roce 1996 se Williamovi rodiče rozešli a Diana v létě následujícího roku tragicky zahynula při autonehodě v Paříži. Patnáctiletý princ se spolu s mladším bratrem Harrym museli těžce vyrovnávat s jejím odchodem.

Snímky, jak umývá záchod, obletěly svět

Eton opustil William s jedničkami. A přestávkový rok mezi střední školou a univerzitou strávil na cestách, pochodoval s armádou v Belize a pracoval jako mezinárodní dobrovolník v Chile. V Patagonii pomáhal při stavbě domova důchodců, učil místní děti angličtinu a roznášel poštu do zapadlých končin. Také se střídal s ostatními při uklízení v táboře.

Snímky budoucího britského krále, jak umývá záchod, obletěly celý svět. A nejvíc ho údajně bavil krátký pracovní pobyt na mléčné farmě v jihozápadní Anglii.

Po návratu začal William studovat historii umění na nejstarší skotské univerzitě St. Andrews. Absolutorium této školy z něj v roce 2005 udělalo jednoho z nejvíce akademicky vzdělaných členů královské rodiny. O rok později se připojil k bratrovi Harrymu na výcvik na Královské vojenské akademii v Sandhurstu. Výcvik na pilota pátracího a záchranného vrtulníku u RAF ukončil v roce 2010.

Při studiích na skotské univerzitě St. Andrews William potkal svou budoucí manželku Kate. Údajně to byla ona, kdo prince na konci prvního ročníku přesvědčil, aby ze školy neodcházel. Poprvé je spolu vyfotografovali při lyžování ve Švýcarsku v dubnu 2004. O tři roky později se na pár měsíců rozešli, aby se za čas znovu dali dohromady a William pokračoval v armádním výcviku. V roce 2010 také podnikl první zámořskou cestu jako oficiální zástupce královny do Austrálie a na Nový Zéland.

Zasnoubení Williama s Kate bylo oznámeno 16. listopadu 2010. Princ požádal Kate o ruku na soukromé dovolené v Keni měsíc předtím. Svatba Williama s Kate 29. dubna 2011 se stala světovou společenskou událostí, kterou sledovaly u obrazovek miliony lidí ve 180 zemích. V samotné Británii to bylo víc než 24 milionů lidí.

Památný obřad se odehrál ve Westminsterském opatství. V červenci 2013 se jim narodil princ George a o dva roky později, v květnu 2015, princezna Charlotte. Třetí dítě, princ Louis, se páru narodil v dubnu 2018.

Harmonický svazek Williama s Kate pozitivně kontrastuje s nešťastným manželstvím jeho matky princezny Diany s jeho otcem a také s kontroverzním rozhodnutím jeho bratra Harryho z ledna 2020, kdy se vzdal spolu s manželkou a americkou herečkou Meghan svých královských povinností a přestěhoval se do USA. Na roli budoucího krále William podle britských médií vykazuje větší připravenost.

V jednom rozhovoru například prohlásil: „Budu čelit za svého života časté kritice. Není to něco, co úplně ignoruji, ale není to ani něco, co si tak beru k srdci.“ Podle nedávného průzkumu společnosti YouGov si 77 procent Britů myslí, že William by byl dobrý král, kdežto o Charlesovi si to myslí jen 57 procent z nich.

Tagy:
Velká Británie narozeniny Windsor královská rodina následník trůnu William, princ z Walesu Catherine, princezna z Walesu