Broadway zhasla. Zemřela její královna Chita Riveraová, Obama ji ocenil medailí svobody

Do hereckého nebe odešla jedna z největších hvězd Broadwaye. Herečka a tanečnice Chita Riveraová zemřela po krátké nemoci ve věku 91 let. Smutnou zprávu oznámila její dcera v prohlášení zveřejněném na sociální síti. Nad ztrátou Riveraové truchlí řada významných umělců, mezi nimiž nechybí skladatel Andrew Lloyd Webber nebo herečka Catherine Zeta-Jonesová.

„S velkým zármutkem Lisa Mordenteová, dcera Chity Riveraové, oznamuje, že v úterý 30. ledna 2024 v New Yorku po krátké nemoci pokojně zemřela její milovaná matka. Zůstali po ní její sourozenci Julio, Armando a Lola del Riverovi (starší sestra Carmen ji předešla) a mnoho neteří, synovců i přátel. Poslední rozloučení bude pouze pro zvané, o termínu se jedná. Lisa v tuto chvíli prosí o respektování soukromí,“ uvedla truchlící dcera v oficiálním prohlášení. Přesná příčina úmrtí nebyla odhalena.

ČTĚTE TAKÉ: První slova zdrceného Dejdara po smrti otce. Byla to jízda, presidento, vzpomínal na natáčení

Zpráva o odchodu hvězdy Broadwaye a dvojnásobné držitelky ceny Tony zasáhla také její kolegyni a blízkou přítelkyni Ritu Morenovou. „Riveraová je věčná. V průběhu let si nás občas pletli, což pro mě byla čest. Chita byla esencí Broadwaye. Když píšu tyto řádky, zvedám sklenku za tuto pozoruhodnou ženu a přítelkyni,“ napsala na Instagramu slavná herečka Morenová.

Na sociální síti vzdala hold Riveraové i herečka Catherine Zeta-Jonesová, která svěřila, že jí zesnulá kolegyně značně ovlivnila kariéru. „Neexistují slova, kterými bych vyjádřila, jaký neuvěřitelný vliv měla na můj život. Jako malá holčička jsem snila o tom být tebou, pak jsme se seznámily a cítila jsem, že jsme hluboce propojené, protože jsem hrála jedinečnou Velmu Kelly ve hře Chicago. Už nikdy tady nebude nikdo takový jako ty, Chito. Zhasněte světla na Broadwayi. Nebo navrhuji, abychom to prostě ukončili. Miluji tě, Chito. Spi sladce, má královno,“ uvedla v emotivním příspěvku manželka Michaela Douglase.

Odchod Riveraové nenechal chladným ani britského hudebního skladatele Andrewa Lloyda Webbera. Ten si na sociální síti připomněl den, kdy společně s hvězdou herečkou přebíral cenu Tony. „Sbohem, Chito. Redefinovala si slova divadelní legenda. Nikdy nezapomenu, jak jsme se smáli v zákulisí před tím, než jsme dostali doživotní Tony. Během svého projevu jsem potlačoval škytavku. Jsem vděčný, že jsem ten moment mohl sdílet právě s tebou,“ napsal Webber na Instagramu.

Kromě ceny Tony za celoživotní dílo a mnoha dalších ocenění obdržela herečka Prezidentskou medaili svobody, kterou jí v roce 2009 udělil tehdejší prezident USA Barack Obama, napsala její domovská scéna Broadway.

Původně se Riveraová chtěla stát tanečnicí, dílem náhody se však v roce 1952 dostala na konkurz broadwayské inscenace Call Me Madam, kam doprovázela svoji přítelkyni, která se ucházela o hlavní roli. Tu nakonec ale dostala Riveraová, připomněl magazín Variety.

Mezi nejvýznamnější roli Riveraové patřilo ztvárnění Anity ve West Side Story. Zahrála si také Velmu v Chicago nebo Rose v Bye Bye Birdie.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Bolestná slova, státní hymna a ovace. Loučení s Hlaváčovou dojalo všechny přítomné

Tagy:
smrt divadlo úmrtí herečka Catherine Zeta-Jonesová Broadway Andrew Lloyd Webber Catherine Zeta Jones Rita Moreno Andrew Lloyd Webber Chita Rivera