Zpověď Menzelové: Jirka zprvu děti odmítal. Pak litoval, že se nedožije jejich puberty

Olga Menzelová

POVÍDEJ (3)

Jiří Menzel s manželkou Olgou přivedli na svět krásnou dceru Evu Marii. Společně také vychovávali nemanželskou dceru Aničku. Ačkoliv zpočátku oscarový režisér děti mít vůbec nechtěl, svého rozhodnutí později litoval. „Bylo mu líto, že se nedožije jejich puberty,“ přiznala Menzelová v pořadu Povídej.

S Jiřím Menzelem se Olga seznámila v době, kdy jako elévka pracovala v Českém rozhlasu. Se známým režisérem měla jít totiž dělat rozhovor. V té době si ale zrovna nepadli do oka. Láska přišla až později. Od té chvíle uplynuly dlouhé roky. Se slavným režisérem Olga prožila 22 let. „Jirka děti nikdy mít nechtěl. Myslela jsem si, že se to zlomí, ale nezlomilo. Takže jsme byli domluvení, že se naše cesty rozdělí,“ přiznala v pořadu Povídej Menzelová.

Manželé byli skutečně chvíli od sebe. V roce 2008 Olga poprvé otěhotněla s jeho kolegou a režisérem Jaroslavem Brabcem. Ještě rok a půl s ním vychovávala dceru Aničku, ale nakonec se rozešli. Menzelová pak nějakou dobu žila sama. Nakonec se ale dali s Menzelem opět dohromady a společně přivedli na svět dceru Evu Marii. „Uvědomil si, že se manželství rozpadne a přijdeme vzájemně o sebe. Bylo to takové překotné. Ale vůbec ničeho nelituji,“ přiznala Menzelová.

„Stejně je nakonec bizarní, že to byly právě ty děti, které ho držely nad vodou a dávaly mu energii. Když byl nemocný, naskákaly mu do postele a on byl rád, že je má,“ zavzpomínala známá producentka.

Alberta vnímám jako pokračování

„Pamatuji si, když jsme se společně procházeli na Letné a holky kolem nás pobíhaly a Jirka mi říkával: ‚Miláčku, kdybych nebyl blbej, mohli jsme mít už holky v pubertě,‘“ sdělila Menzelová. „Bylo mu líto, že se nedožije jejich dospívání. Chtěl jim toho předat co nejvíce,“ svěřila se moderátorce Radce Červinkové 44letá umělkyně, která se snažila na věci dívat pozitivně. „Říkala jsem mu, že to nevadí. Zase bychom toho tolik nezažili. Hodně jsme s Jirkou cestovali,“ vysvětlila.

Kromě dvou dcer vychovává Menzelová také tříletého syna Alberta. Toho se rozhodla porodit na ostrově, který má moc ráda – na Mallorce – a navíc doma. Byl to prý jeden z nejkrásnějších zážitků. „Mě se často kamarádky ptaly: ,A co jsi pak šla dělat?‘ A já říkávala: ,Nic.‘ Šla jsem spát, s Albertem jsme si zdřímli a pak jsme si dali snídani a za další dva dny jsem byla s holkami na pouti. Dalších deset jsem plavala v moři a pak jela domů,“ vysvětlila. Alberta přivedla na svět s archeologem Miroslavem Bártou.

„Myslím si, že zvlášť u mužů je velké umění, když umí skloubit špičkovou kariéru umělce s rolí otce a manžela. Vezměte si Karla Čapka – skvělý spisovatel, ale neměl rodinu ani děti. Jirka to měl takhle dané. Věnoval se tomu, co ho bavilo. To si myslím, že naplnil beze zbytku. Alberta vnímám jako takové pokračování. Jeden muž mi ze života odešel, druhý přišel,“ uzavřela Menzelová.

Tagy: