Rakušan asi nerozumí ekonomice. Vládní balíček sociálnímu smíru spíše uškodí, míní Šichtařová

Ekonomka Markéta Šichtařová byla hostem pořadu K věci.

K VĚCI 23.8.2023

Sociální smír mezi chudými a bohatými Čechy není možný, když se mezi nimi rozevírají nůžky, řekla ekonomka Markéta Šichtařová v pořadu K věci na CNN Prima NEWS ke slovům ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Podle něj je v tuto chvíli důležitější udržení smíru než významné snižování dluhu.

„Je mi to moc líto, ale bohužel musím konstatovat, že pan Rakušan asi nerozumí ekonomice, když dokáže něco takového říct,“ uvedla Šichtařová ke slovům ministra vnitra o sociálním smíru. Dodala, že ten je možný pouze tehdy, pokud máme nízkou inflaci a pokud se nůžky mezi chudými a bohatými nerozšiřují.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Hádka v Partii: Jste na straně útočníka, křičel Okamura. Vy trojský kůň Ruska, opáčil Rakušan

„Právě to ale vládní balíček způsobuje,“ upozornila ekonomka. „Pokud inflace náhodou bude klesat, nebude to zásluhou balíčku, ale spíše jemu navzdory.“

„Opatření totiž cílí na špatnou stranu rozpočtu – odčerpávají se peníze ze soukromého sektoru a snaží se víc a víc přerozdělovat, což není zrovna efekt vedoucí k dlouhodobému poklesu míry inflace, ale spíše naopak zatíží soukromý sektor,“ vysvětlila ekonomka.

Ubývání peněz na účtech se tak podle Šichtářové nějakou dobu nevyhneme: „Vzhledem k tomu, že česká ekonomika se hned tak nenastartuje, tak lidé budou mít pocit, že mají hluboko do kapsy. To se projeví v maloobchodních tržbách, což pocítí zas třeba podnikatelé, živnostníci i firmy,“ zakončila Šichtářová.

SLEDUJTE TAKÉ: Ostrá názorová přestřelka mezi ministrem vnitra Vítem Rakušanem (STAN) a šéfem SPD Tomio Okamurou ohledně konsolidace veřejných financí.

Tagy:
Evropa Česká republika Vít Rakušan K věci Markéta Šichtařová ekonomika