Hádka v Partii: Jste na straně útočníka, křičel Okamura. Vy trojský kůň Ruska, opáčil Rakušan

Šéf SPD Tomio Okamura a ministr vnitra Vít Rakušan (STAN)

PARTIE TEREZIE TOMÁNKOVÉ 20.8.2023

Jste na straně útočníka z Plzně a úplně mimo, obvinil šéf hnutí SPD Tomio Okamura ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Ten na oplátku opozičnímu politikovi připomněl, že kvůli jeho rétorice „důchodci pokládají klády na koleje“. Poukázal tím na kauzu „prvního českého teroristy“ a sympatizanta SPD Jaromíra Baldy. Během vysílání Partie Terezie Tománkové na sebe pak křičeli přímo ve studiu. „Jste trojský kůň Ruska a šíříte jeho narativy,“ vmetl Rakušan Okamurovi.

„Národnost Ukrajince jste uvést mohl, jenom jste nechtěl. Jste na straně toho útočníka. Hájím oběť a slušné české občany proti nárůstu ukrajinské kriminality. Stojím za tím, že jste lidská hyena a zrůda. Jste úplně mimo, oběť nebude nikdy v pořádku,“ rozohnil se Okamura hned v úvodu vysílání na CNN Prima NEWS kvůli kauze znásilněné dívky v Plzni.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Když politici v prestiži soutěží s uklízečkami. Jakou roli mají zákonodárci ve společnosti?

Reakce Rakušana na závažná obvinění na sebe nenechala dlouho čekat. „Čekal jsem, že Tomio Okamura bude křičet. Ale až za chvíli, on se vytočil hned na začátku. Je to člověk, který tady dlouhodobě šíří – jako trojský kůň – ruské narativy. Chce poukazovat na to, že Ukrajinci jsou viníky našeho neštěstí v zemi. Policie oba individuální případy odporného násilí rychle vyřešila. Jsem na policisty pyšný,“ ohradil se proti nařčení. Podotkl, že národnost pachatelů nelze kvůli zákonu zveřejňovat.

Podotkl, že pachateli prvního zločinu v Plzni podle návrhu policie hrozí až výjimečný trest. Agresor z druhého případu je zase nezletilý, tudíž tam musí vyšetřovatelé šetřit s informace, které mají jít do veřejného prostoru.

„Víte, k čemu vede rozdmýchávání strachu? K tomu, že potom důchodci dávají klády na koleje. To je výsledek vaší zlé politiky. Poslední dobrý čin, který jste udělal pro dobro ve veřejném prostoru, byli možná plyšáci, které jste dovezl do České republiky. Od té doby šíříte nenávist,“ vrátil mu úder Rakušan, načež se ve studiu strhla hlasitá hádka.

Předseda SPD osočil vládu pětikoalice z toho, že naopak ona má na kontě rozkol ve společnosti a umocňování nenávisti mezi lidmi. „Zveřejňování národnosti není žádná kolektivní vina. Tu odmítám, aplikujete ji vy. Paušálně nazýváte voliče opozičních stran extremisty a populisty,“ řekl rozzlobeně Okamura.

„Moje hnutí usiluje o redefinici znásilnění. Třeba aktivitou iniciativy Pod svícnem pomáháme právě obětem domácího násilí. Stavět zrovna mě proti obětem, to je váš umělý konstrukt, který se snaží vyvolat emoce a nenávist,“ opáčil Rakušan.

Tagy: