Pozor na podvodníky. Zneužívají sbírku obětem tornáda, zveřejnili falešný QR kód

Neštěstí na jihu Moravy využili podvodníci. V případě sbírky Diecézní charity Brno zveřejnili falešný QR kód, který dárce nenasměruje na sbírkový účet. Lidé by si měli ověřit, zda platbu posílají na správný sbírkový účet.

„Na webu charity je vše v pořádku. Ale někdo okopíroval grafiku charity a vložil tam vlastní QR kód. Doporučujeme lidem, aby peníze posílali přímo na číslo sbírkového účtu a QR kód nevyužívali. A pro jistotu se ještě podívali na stránku organizace, která tu veřejnou sbírku pořádá,“ řekla mluvčí Jihomoravského kraje Alena Knotková.

Číslo sbírkového účtu Diecézní charity Brno je 4211325188/6800. Lidé mohou zasílat i dárcovské SMS na číslo: 87 777, a to ve tvaru DMS DCHB 30, 60 či 90.

„O případu víme krátkou dobu, zjišťujeme nyní podrobnější informace od pracovníků charity,“ řekl během soboty mluvčí policie David Chaloupka.

Čtvrteční bouřky, jejichž součástí bylo i tornádo o síle přes 200 kilometrů za hodinu a krupobití, zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko. Vyžádaly si pět životů.

Celkem bouřky a tornádo poničily kolem 1200 domů, z nichž přinejmenším 60 bude zdemolováno.

Tagy: