Silnice v Olešnici zasypala půlmetrová vrstva krup. V okolí Svitav řádila zřejmě supercela

Velmi silná bouřka, pravděpodobně supercela, zasáhla ve čtvrtek v pozdních večerních hodinách Svitavsko. Následně postupovala na Boskovicko a dále jižním směrem. Informoval o tom Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ), jenž zároveň zvýšil stupeň výstrahy pro vybrané oblasti. Meteorologové rovněž varovali před výskytem krup s průměrem i přes 3 cm. A na mohutné krupobití skutečně došlo, když silnice v nedaleké Olešnici pokryla jejich souvislá vrstva vypadající jako sníh. Do boje s kalamitou se ihned pustili hasiči.

V obci na Blanensku se na silnicích objevily v některých úsecích kroupy v souvislé vrstvě. „Kroupy jsou po celé obci. Místy je až 40 centimetrů. Největší vrstva je u koupaliště a u mlékárny,“ řekl mluvčí hasičů Petr Příkaský. Podle něj hasiči zatím neevidují, že by se na silnicích někomu něco stalo.

Meteorologové již během dne varovali, že nejsilnější bouřky udeří ve čtvrtek odpoledne pravděpodobně na jihu Čech a jihu a východě Moravy. Hrozily nárazy větru až 90 km/h, větší kroupy a krátkodobé srážkové úhrny až 30 milimetrů. Večer měly bouřky ustávat.

Velmi silná bouřka - pravděpodobně supercela se aktuálně vyskytuje na Svitavsku odkud postupuje na Boskovicko a dále...

Posted by Český hydrometeorologický ústav on Thursday, June 16, 2022

Tagy: