Simone Bilesová dovedla americké gymnastky k vítězství. Získala již páté olympijské zlato

Hvězdná Simone Bilesová dovedla sportovní gymnastky USA na olympijských hrách k vítězství v soutěži družstev. Společně s Jade Careyovou, Jordan Chilesovou, Sunisou Leeovou a Hezly Riveraovou vyhrály v Paříži suverénně před Itálií a Brazílií. Sedmadvacetiletá Bilesová pod pěti kruhy získala páté zlato.

Olympijský návrat Bilesové po psychických problémech v Tokiu sledovala stejně jako v nedělní kvalifikaci nabitá hala Bercy a jejím sestavám aplaudovala i řada celebrit. V hledišti si její vystoupení nenechaly ujít mimo jiné bývalé sportovní hvězdy Serena Williamsová či Michael Phelps.

ČTĚTE TAKÉ: Skvělý úspěch Krejčíkové. Poprvé na OH prošla do čtvrtfinále, soupeřku smetla ve třech setech

Američanky získaly 171,296 bodu a po stříbru z Tokia mohly slavit. Druhá Itálie nasbírala 165,494 a těsně porazila bronzovou Brazílii (164,497).

Bilesová se dočkala olympijského triumfu po osmi letech. Čtyři zlata získala v Riu de Janeiro, v Tokiu ale místo očekávaného útoku na další cenné kovy odstoupila ze soutěže družstev kvůli problémům s orientací při prvcích ve vzduchu. Odhlásila se i z finále víceboje a na třech nářadích, aby se dala psychicky dohromady.

V Japonsku nakonec svou olympijskou sbírku rozšířila o stříbro z víceboje a bronz z kladiny na sedm medailí. Na další dva roky pak v zájmu svého duševního zdraví přerušila kariéru. V Paříži může svou bohatou kolekci rozšířit o další trofeje, finálové soutěže ji čekají ve víceboji, na přeskoku, prostných a kladině.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT: Miliardy vniveč? V Seině měli plavat olympionici, řeka v Paříži je ale opět plná výkalů

Tagy:
gymnastika zlatá medaile olympijské hry sport sportovní událost sportovní disciplína