Miliardy vniveč? V Seině měli plavat olympionici, řeka v Paříži je ale opět plná výkalů

Závod triatlonistů na OH se uskuteční.

Seina je na tom špatně

Řeka Seina protékající Paříží je opět plná výkalů. Vykazuje tak vysoké hodnoty znečištění, že organizátoři olympijských her posunuli start disciplín, které se mají ve vodním toku odehrát. Informují o tom francouzská média. Paradoxem je, že Francouzi do vyčištění Seiny před olympiádou investovali přes miliardu eur.

Byl to jeden z taháků olympiády v Paříži. Francouzští organizátoři slibovali, že řeka Seina poslouží jako místo ke konání několika disciplín olympiády i paralympiády, mimo jiné pro závod v triatlonu.

ČTĚTE TAKÉ: Eichler: Za sabotážemi ve Francii mohou být džihádisté. Mají jiný rukopis, odmítá Macháček

Ten se měl konat v úterý. Špatný stav Seiny, která je opět plná fekálních bakterií E.coli, ovšem způsobil, že byl střet sportovců posunut. Prozatím na středu, ale ani to nemusí být definitivní. „Pokud bude úroveň množství bakterií ve středu ráno stále příliš vysoká, budou závody mužů i žen pravděpodobně pozdrženy do pátku,“ informovala televize France 24.

Problémy nastaly kvůli dešti na konci minulého týdne. Organizátoři sice zahájili další část procesu čištění řeky, ale stále se nedostali na přijatelnou úroveň.

Francouzi se původně holedbali, že k příležitosti konání olympiády vyčistí léta špinavou Seinu tak, že se v ní bude dát plavat. A to nejen na několik disciplín, ale i po skončení her.

Na vyčištění řeky investovali ohromné finanční prostředky. „Byla to asi nejodvážnější z našich představ. Od roku 1923 bylo kvůli obavám o zdraví zakázáno se v Seině koupat. Plán na zlepšení kvality vody a koupání představuje bezprecedentní investici ve výši 1,4 miliardy eur (přes 35 miliard korun),“ popsal pro CNN Prima NEWS francouzský velvyslanec v Česku Stéphane Crouzat.

Dokázat, že se v Seině dá plavat, vyrazila pařížská starostka Anne Hidalgová. Ta si ještě před zahájením olympiády v neoprénu zaplavala v centru Paříže. Otestování vody na vlastní tělo původně sliboval i prezident Emmanuel Macron, nakonec ale couvl

Tagy:
Francie Olympijské hry Paříž Emmanuel Macron olympijské hry Anne Hidalgová Česko sport Seina sportovní událost Paralympijské hry Letní olympijské hry 2024 LOH 2024 Stéphane Crouzat