Šimpanzi ze Zoo Dvůr Králové mají návštěvu z Brna. Skupiny spojilo video

Šimpanzi

Zoologové ve Dvoře Králové a Brně se rozhodli zpestřit dlouhé chvíle nucené uzávěry tamním šimpanzům a nechali jim nainstalovat velké promítací plátno. Díky němu se dvě skupiny zvířat dokázaly propojit a místo obvyklého pozorování návštěvníků mohou sledovat nové videosousedy.

Podle zooložky Gabriely Linhart se promítání osvědčilo. „Zkušební provoz ukázal, že šimpanzi vnímají přenos jako zajímavý. Už ukázali řadu pozoruhodných projevů. Oblíbeným se stal zejména pro samici M, která si často najde chvilku, aby neznámé sousedy zkontrolovala,“ popisuje Linhart.

Přenos běží denně od 8 do 16 hodin, celý projekt potrvá dle plánu do konce března. „Šimpanzi okukují, co za zvláštní výhled se jim nabízí. Snaží se dívat za plátno, aby zjistili, co je zdrojem onoho netradičního obrazu, a někdy se na dálku kontaktují. Některá zvířata k projekci přinášejí ukázat krmení, snad aby se pochlubila,“ doplňuje zooložka. Na projektu se podílí Safari park Dvůr Králové, Zoo Brno a společnost Circus Brothers. Takové propojení dvou skupin šimpanzů je podle Linhart v Česku ojedinělé.

Safari park i další zoologické zahrady v zemi zůstávají od prosince uzavřené. Zoologové se proto zejména zvídavým a inteligentním zvířatům, jako jsou právě šimpanzi, snaží absenci návštěvníků vynahradit originální formou zábavy. „Ošetřovatelé se v současnosti ještě více věnují přípravě různého enrichmentu, tedy různých prostředků k zabavení zvířat,“ potvrzuje zooložka.

Podotýká ale, že i tento živý přenos s velkou pravděpodobností lidoopy omrzí. „Co se opakuje, ztrácí atraktivitu. Živý přenos proto záhy nahradíme zase něčím, s čím si šimpanzi budou muset trochu lámat hlavu. A tak stále dokola. Je to hra, která oběma stranám přináší radost,“ uzavírá Gabriela Linhart. Možností je podle ní spousta a zahrnují schovávání potravy na nejrůznější místa expozice, její krájení na malé kousky, aby její konzumací šimpanzi trávili co nejvíc času, ale také různé hračky nebo hlavolamy.

Dění v expozicích dvorských a brněnských šimpanzů můžete sledovat na této webové stránce.

Tagy: