Sklárna v Květné znovu vyrábí. Tentokrát jsem se o práci bál nejvíc, přiznal veterán od pece

Sklárna Květná pojede dál.

Sklárna Květná na poslední chvíli sehnala peníze

Nové stránky své historie začala v pondělí psát sklárna Květná. Jak už jsme vás ve vysílání CNN Prima NEWS informovali, ještě před pár dny to vypadalo, že podnik kvůli cenám energií po 230 letech skončí. Na poslední chvíli se ale majitelům podařilo najít nového obchodního partnera.

Novým majitelem sklárny se stal český holding AF Group. Zaměstnancům už oznámil, že zaměření na ruční výrobu chce zachovat. Od středy, kdy přišel nový majitel, se tady toho na první pohled příliš nezměnilo. Ale to je samozřejmě pouhé zdání. Především se snížil počet zaměstnanců.

ČTĚTE TAKÉ: Doslova krvácíme. Nejstarší sklárna bojuje o přežití, její konec by byla rána pro Harrachov

„Ještě v úterý tu pracovalo 82 zaměstnanců a dneska jich tu pracuje 56. Nabídli jsme práci samozřejmě všem, ale bohužel doba byla dlouhá, takže někteří už nastoupili jinam,“ popsal generální ředitel Marek Mikláš. Nikdo nepracuje ve sklárně déle než Karel Vögel. Za 40 let už tady zažil mnoho krizí. Bez zaváhání ale přiznává, že tentokrát se o práci bál nejvíc. „Byla to druhá kritická situace, ale velice dobře to dopadlo, za to jsem vděčný,“ uvedl sklář.

Sklárně Květná za posledních 30 let hrozilo zastavení výroby už několikrát. Nejhorší situace byla na přelomu tisíciletí, kdy pec dokonce na půl roku vyhasla. Současnou krizi způsobily strmě rostoucí ceny energií. „Vůči roku 2021 nám vzrostly o 600 % náklady na energie, bylo to neúnosné,“ popsal ředitel. Nový majitel už v této souvislosti oznámil, že začal s dodavatelem energií vyjednávat o nižší ceně zemního plynu.

PODÍVEJTE SE: Přehlídka křehké krásy. Mistrovství světa v broušení skla hostí Světlá nad Sázavou

Tagy: