Škoda představila nový levný elektromobil. Pochlubit se může i velkým kufrem

Mladoboleslavská automobilka odhalila podobu nového, čistě elektrického vozu Škoda Epiq. Malé SUV s délkou 4,1 metru slibuje dojezd přes 400 kilometrů a objemný zavazadlový prostor o velikosti 490 litrů. Jeho odhalení se plánuje až na příští rok, kdy se dozvíme více o jeho ceně. Ta by nicméně měla začínat na 630 tisíc korun.

Škoda se při tvorbě názvu nového modelu Epiq držela klasického vzorce, kdy počáteční písmeno „E“ označuje zařazení mezi elektromobily a koncové písmeno „Q“ pak prozrazuje, že patří do rodiny SUV. Samotné jméno pak vychází ze starořeckého slova „epos“, což může znamenat „verš“ nebo „slovo“, ale také „příběh“.

K TÉMATU: Škoda oznámila ceny modernizované Octavie. Za naftový motor si zájemci připlatí

Nová Škoda Epiq vychází z nového designového jazyka automobilky Modern Solid zaměřeného na výrazné a zároveň funkční prvky. Od ostatních modelů značky se tak značně odlišuje a jakýmsi spojovacím bodem je snad pouze název výrobce a při troše představivosti i tvar vrchní části přední masky a pátých dveří. Jinak vůz nijak zvlášť nezapadá do tradičního pojetí značky.

S délkou 4,1 metru spadá do kategorie malých SUV, ale jeho široký postoj a robustní příď budí pocit, že patří do vyšší kategorie. Za to vděčí především výraznému lemování podběhů, které dává znát, že jde o crossover, ale také díky černé masce Tech-Deck Face se světlomety LED Matrix a masivnímu spojleru předního nárazníku. U něho můžete vidět dva výrazné oranžové rámečky v barvě Flashy, která se navíc objevuje i na střešních nosičích, zadním nárazníku i na aerodynamicky optimalizovaných kolech.

Nechybí Simply Clever prvky

Škoda Epiq bude prvním sériovým vozem s minimalistickým interiérem v pojetí Modern Solid, který se bude soustředit na odolné, praktické a udržitelné materiály. Nabízí otevřenou odkládací schránku s bezdrátovým nabíjením pro mobilní telefony ve volně stojící středové konzoli, stejně jako další schránky na odložení drobností. Na dvouramenném volantu se objevuje nový nápis Škoda, stejně jako fyzická tlačítka a haptické otočné ovladače usnadňující ovládání základních funkcí za jízdy.

K dispozici je rovněž mobilní digitální klíč, jenž umožňuje širokou škálu nastavení prostřednictvím chytrého mobilního telefonu. A nechybí tradiční Simply Clever prvky, které například v zavazadlovém prostoru o objemu 490 litrů představují háčky na tašky, cargo elementy, upevňovací prvky nebo odkládací prostor ukrytý pod podlahou. Škoda Epiq také podporuje obousměrné nabíjení, což z vozu učiní pojízdné elektrické úložiště s možností energii poskytovat domácím a jiným spotřebičům.

Tento malý městský crossover bude vyráběn ve španělské Pamploně jakožto společný projekt vývoje a výroby značek Škoda, Cupra a Volkswagen. Jeho cena by měla startovat na 25 000 eur, tedy přibližně 630 000 Kč.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Jak vypadala škodovácká legenda mezi autobusy

Tagy:
SUV Volkswagen Škoda Octavia elektromobil ŠKODA AUTO a.s. Pamplona SEAT CUPRA