Skrytý nepřítel domácích mazlíčků. Čeští vědci objevili bakterii, která kočkám ubližuje

Čeští vědci objevili nový organismus, který u koček způsobuje dýchací potíže. Bakterii pojmenovali F. felis a ačkoliv třeba zatím neškodí, může ji mít i vaše kočka. K objevu došlo poté, co veterinární lékařku Martinu Načeradskou z Fakulty agrobiologie, potravinových a přírodních zdrojů na ČZU zarazilo, že jedna z kočičích pacientek nezvládla anestezii během zubního ošetření.

Pokud vaše kočka pravidelně kašle a myslíte si, že ji pouze dráždí chlupy, můžete být na omylu. Vědci z České zemědělské univerzity v Praze (ČZU) před pár dny zveřejnili výzkum, v němž odhalují, že až pět procent kočičí populace trápí chronické onemocnění dolních dýchacích cest, přičemž možným původcem potíží může být lidem donedávna neznámá bakterie, píše ve svém Letním speciálu týdeník 5plus2.

Načeradské přišlo podezřelé, že jedna z kočičích pacientek nezvládla anestezii během zubního ošetření, a­ proto začala pomocí světelné a elektronové mikroskopie zkoumat kočičí plíce. Zjistilo se, že kočka trpěla bronchitidou a ­bronchiolitidou dolních dýchacích cest způsobenými bakterií druhu Filobacterium. „Vědecký tým začal zkoumat, zda je tento druh bakterií součástí běžného mikrobiomu plic koček a jestli by nemohl přispívat k rozvoji chronických dýchacích potíží,“ vysvětluje mluvčí ČZU Karla Mráčková.

Pomohli i vědci z Japonska

Studii začali vědci zkoumáním tří koček s ­chronickým onemocněním průdušek. „Naše podezření se rázem potvrdilo. Výsledky testů odhalily jako hlavního původce bakterie Filobacterium, a to dokonce nový a doposud nepopsaný druh, který byl nazván Filobacterium felis,“ popisuje výzkum veterinářka Načeradská, která navázala spolupráci s kolegy z Japonska, Austrálie a Itálie, kde se testovaly další desítky koček.

„Podařilo se popsat zcela nový organismus, který je sice součástí normálního mikrobiomu dolních dýchacích cest u ­koček, ale za určitých okolností se může přemnožit a způsobit kočkám vážná respirační nemocnění,“ dodává mluvčí univerzity s tím, že Češi vyvinuli i test, který usnadňuje určení množství těchto bakterií v těle.

Které další nemoci a zdravotní problémy ohrožují vaše kočičí domácí mazlíčky, si můžete přečíst v Letním speciálu týdeníku 5plus2, který je od pátku 9. července na webu www.5plus2.cz.

Tagy:
kočka nemoc Japonsko Austrálie Itálie zvířata bakterie nemoci kočky pomoc svět zvířat zprávy Martina Načeradská dýchací cesty Česká zemědělská univerzita v Praze Karla Mráčková