Skvělá zpráva pro fanoušky: Pastrňák a Zacha posílí český tým. Mohli by stihnout už Kanadu

David Pastrňák

Pastrňák a Zacha posílí český tým

Útočníci David Pastrňák s Pavlem Zachou z Bostonu prošli v týmu Bruins výstupní zdravotní prohlídkou a posílí české hokejisty na mistrovství světa v Praze. K mužstvu kouče Radima Rulíka by se měli připojit v pondělí, mohli by tak stihnout ještě poslední vystoupení národního týmu v základní skupině v úterý od 20:20 proti Kanadě. V tiskové zprávě potvrdil jejich příjezd generální manažer týmu Petr Nedvěd.

„David Pastrňák s Pavlem Zachou projevili po vypadnutí Bostonu z play off velký zájem na mistrovství světa dorazit. Zdravotní prohlídky proběhly bez komplikací a klub tedy oběma hráčům umožnil start na letošním světovém šampionátu,“ řekl Nedvěd.

Ještě dnes by se měli oba hráči vydat z Bostonu na cestu do Česka. V Praze by měli přistát v pondělí. „Pondělní trénink ještě David s Pavlem s největší pravděpodobností nestihnou. Poprvé by se měli na ledě objevit v úterý během ranního rozbruslení před utkáním proti Kanadě. Jejich případné zařazení do zápasové soupisky bude na rozhodnutí trenérů,“ dodal Nedvěd.

K TÉMATU: Češi jdou po výhře nad Brity do čela skupiny. Červenka asistoval u všech čtyř gólů

Pastrňák startoval už na čtyřech světových šampionátech (2016 až 2018 a 2022), ve 28 utkáních nastřádal 29 bodů (13+16). Před dvěma lety v Tampere výrazně pomohl českému týmu ukončit ziskem bronzu desetileté čekání na medaili z velké akce. Zacha má bohaté zkušenosti z mládežnických reprezentací, za A-tým ale dosud nenastoupil.

Bostonu skončila sezona NHL v noci na sobotu, když prohrál s Floridou šestý zápas 2. kola play off 1:2. „Není to o tom, že bychom měli mít radost z vyřazení Bostonu, protože nikomu samozřejmě nepřejeme, aby z boje o Stanley Cup vypadl. Ale co se týká národního týmu, tak budou k dispozici další dva velmi kvalitní hráči,“ uvedl asistent trenéra Jiří Kalous.

Pastrňák, který za týden oslaví osmadvacetiny, patří k nejlepším hokejistům světa. Lídr ofenzivy Bostonu si v základní části tohoto ročníku NHL připsal v 82 zápasech 110 bodů za 47 branek a 63 asistencí. V bodování celé ligy byl pátý, mezi střelci skončil sedmý.

Sedmadvacetiletý Zacha ve své druhé sezoně od příchodu z New Jersey zopakoval takřka navlas bilanci z prvního ročníku v Bostonu. Za 78 startů zaznamenal 59 bodů za 21 gólů a 38 asistencí. V bodování Bruins byl čtvrtý. Mezi nahrávači byl lepší pouze Pastrňák.

Ve statistikách vyřazovacích bojů se Pastrňák se Zachou seřadili na třetím a čtvrtém místě za Jakem DeBruskem a Bradem Marchandem. Oba Češi odehráli všech 13 zápasů, Pastrňák nastřádal osm bodů (4+4), Zacha o dva méně (1+5).

Češi s potvrzeným příjezdem Pastrňáka se Zachou získali během několika dnů tři výrazné posily. Již v sobotu se k týmu připojil další útočník Martin Nečas, který s Carolinou vypadl v noci na pátek. Nastoupil už v duelu proti Británii.

Tagy:
David Pastrňák hokej Praha Pavel Zacha Boston Bruins