Češi jdou po výhře nad Brity do čela skupiny. Červenka asistoval u všech čtyř gólů

Čeští hokejisté si na mistrovství světa připsali další výhru, když v sobotu porazili Velkou Británii 4:1 a posunuli se do čela skupiny A. Pomohl jim i výborný začátek první třetiny, kdy se prosadili Lukáš Sedlák a Jakub Krejčík. Vynikající výkon předvedl kapitán Roman Červenka, který si připsal asistenci u všech gólů. Čeští hokejisté navíc čekají, zda tým posílí hvězdný David Pastrňák a Pavel Zacha z Bostonu.

Čeští hokejisté do zápasu vstoupili výborně. Kapitán Roman Červenka mohl zahájit gólový účet již po 15 vteřinách hry, když ujížděl sám na britského gólmana Bena Bownse. Ten si ale s jeho střelou poradil. Český kapitán se poté dostal i do druhé šance, a přestože Bowns i díky práci obránců zvládl jeho střelu pokrýt, na dorážku Lukáše Sedláka už nestačil, Češi tak šli v čase 02:18 do vedení. V čase 04:46 pak zvýšil na 2:0 přesnou ranou po Červenkově nahrávce Jakub Krejčík. Kus práce ale odvedl i Ondřej Kaše, který britskému gólmanovi výborně zakryl výhled. V deváté minutě měli Češi na kontě již dvanáctou střelu, když Libor Hájek nastřelil tyčku.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Falešných vstupenek na hokej už bylo odhaleno 300. Spálili se lidé, kteří chtěli na více zápasů

Poté si Češi zahráli první přesilovku, využít ji ale nedokázali. Pražskou O2 arénou tou dobou již projížděla mexická vlna a fanoušci skandovali: „Kdo neskáče, není Čech“. V čase 17:14 pak dostali příležitost přesilové hry také Britové, když byl za vysokou hůl vyloučen Ondřej Kaše. Nebezpečnou střelu a také následnou dorážku Evana Moseyho pokryl Lukáš Dostál a ani Britové tak přesilovou hru nevyužili. Češi nakonec do kabin odcházeli s dvoubrankovým vedením, přičemž stihli vypálit 20 střel. Z toho si čtyři připsal Martin Nečas, který se k reprezentaci připojil poté, co jeho Carolina v pátek ráno vypadla ze čtvrtfinále play off NHL.

Nezastavitelný Červenka

Do druhé třetiny vstoupili čeští hokejisté ve stejném tempu. Již po 36 vteřinách se podruhé v zápase prosadil Lukáš Sedlák po nahrávce Romana Červenky. Ten si tak připsal již sedmý bod na mistrovství světa. Poté si Britové zahráli druhou přesilovku, kterou po šesti vteřinách proměnil Evan Mosey, když těsně před Dostálem tečoval střelu Liama Kirka a snížil tak na 3:1.

Krátce po polovině zápasu dostali po faulu Roberta Dowda možnost další přesilovky také Češi. Stejně jako Britové ji bleskurychle využili i oni, když se po rychlých nahrávkách Červenky a Sedláka prosadil Ondřej Kaše. Kapitán české reprezentace si tak připsal již čtvrtou asistenci v zápase.

Poté přišly na řadu dvě přesilovky britských hokejistů. Nejprve byl za podrážení vyloučen Matěj Stránský, krátce po skončení jeho trestu pak putoval na trestnou lavici Radko Gudas, který se provinil držením. I kvůli třem vyloučením střelecká aktivita českého týmu lehce uvadla. Ve druhé třetině si připsali „jen“ 13 střel.

Třetí třetinu zahájila Británie dohrávkou přesilové hry, využít ji ale nedokázala. Naopak v oslabení měl velkou šanci Červenka, jehož pokus ale Bowns stihl zastavit. Český kapitán měl poté i další šanci, britského gólmana ale neprostřelil.

Osm minut před koncem třetí třetiny měli Britové příležitost další přesilové hry poté, co se nedovoleným bráněním provinil Matěj Stránský. Češi ale výborně bránili a Lukáš Dostál tak nemusel zasahovat. Gólově už se ve zbytku zápasu ani jeden tým neprosadil. Češi se blýskli výraznou střeleckou aktivitou, když na Bownse vypálili celkem 45 střel, zatímco Britové ohrozili Lukáše Dostála jen patnáctkrát.

Češi vyhlížejí posily z Bostonu

Český tým by navíc mohl získat výrazné posily. Během sobotního dopoledne se totiž realizační tým spojil s Davidem Pastrňákem a Pavlem Zachou, jejichž Boston vypadl ve čtvrtfinále NHL s Floridou. „Oba mají zájem na mistrovství světa přijet. Po dvou těžkých sériích play off jsou samozřejmě lehce ‚obouchaní,“ řekl generální manažer českého týmu Petr Nedvěd.

Dodal, že v neděli ráno oba hráči absolvují zdravotní prohlídku v Bostonu. „Pokud dopadne dobře a klub je uvolní, pokusíme se jim najít nejrychlejší letecký spoj do Prahy. Pokud by všechno dobře dopadlo, k týmu by se teoreticky mohli připojit v pondělí,“ uvedl.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Jsem stresař, přiznává žena hokejisty Krejčíka. Prozradila, jak s mužem komunikuje před zápasy

Tagy:
Velká Británie hokejista hokej sport Libor Hájek Lukáš Dostál Roman Červenka Lukáš Sedlák Jakub Krejčík Ondřej Kaše Evan Mosey