Sledujte RADAR: Do Česka se žene arktický mráz. Experti varují před omrznutím

Česko sevřou mrazy. (Ilustrační foto)

Meteoroložka o mrazivém počasí

Po aprílovém a teplém přelomu roku se v Česku o slovo zase přihlásí zima. Meteorologové varují před silnými mrazy, které v týdnu udeří v celé republice. Teploty se nedostanou nad nulu ani přes den, jak v předpovědi uvádí Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

pondělí bude oblačno až zataženo, na jihovýchodě Česka může na horách i slabě sněžit. Přes den se nebe sice vyjasní, teploty ale budou mrazivé. „Nejvyšší teploty se budou pohybovat mezi -7 a -3 °C, na severovýchodě rtuť na teploměru klesne i k -9 stupňům. V 1 000 metrech na horách bude kolem -11 °C,“ uvedla pro CNN Prima NEWS meteoroložka Tereza Matušková.

ČTĚTE TAKÉ: Zemi zasáhne obávané super El Niño. Přinese rekordní vedra, extrémní bouře a zvedne hladiny

Na Českomoravské vrchovině, na Moravě a ve Slezsku se mohou tvořit i sněhové jazyky. A v Jeseníkách taky závěje, varuje v předpovědi ČHMÚ. Místy může v regionech foukat i silnější vítr s nárazy až kolem 70 km/h.

Úterní obloha bude jasná, jen občas se mohou vyskytovat sněhové přeháňky. A opět bude mrazivo. V noci na teploměru naměříme od -9 do -14 °C, při sněhové pokrývce a slabém větru i -17 stupňů. Nad nulu se rtuť nevyšplhá ani přes den, kdy se nejvyšší teploty budou pohybovat mezi -6 a -2 °C.

Podobné počasí meteorologové očekávají také ve středu, kdy bude jasno až skoro jasno. Přes den se ale bude na nebe postupně vracet oblačnost a dorazit může i slabé sněžení. Teploměr v noci ukáže -8 až -13 stupňů, na severovýchodě pak může být až -15 °C. Denní teploty budou opět pod nulou, a to kolem -5 a -1 °C.

Situaci ve svém kraji můžete sledovat prostřednictvím radaru:

Pozn.: K zobrazení aktuální situace rozklikněte na radaru v pravém horním rohu příslušnou kategorii. V případě silných dešťů místo Radar, blesky rozklikněte kategorii Déšť, bouře a následně Souhrn deště. Na časové ose ve spodní části si pak zvolte den a hodinu, která vás zajímá.

Před silnými mrazy meteorologové varují až do čtvrtka. V noci očekávají až -12 stupňů a neohřejeme se ani přes den, kdy bude od -4 do 0 °C.

Především v noci a po ránu hrozí prochladnutí a omrznutí nechráněných částí těla. „Doporučujeme se chránit teplým oblečením ve více vrstvách a vhodnou obuví. Malé děti, starší a nemocní občané by měli omezit délku pobytu venku. Proti prochladnutí pomáhá teplý nápoj, jídlo a tělesný pohyb,“ uvedl ČHMÚ.

„Mrazy jsou způsobeny arktickým vzduchem, který proudí na naše území,“ uvedla Matušková a doplnila, že nás v týdnu čekají i tzv. ledové a arktické dny. „Během ledových dnů není teplota vzduchu vyšší než 0 °C, to znamená, že za celý den teploty nepřekročí bod mrazu. Arktický den je den, kdy se po celý den teploty nedostanou nad 10 stupňů,“ vysvětlovala meteoroložka.

Takové počasí je ale pro začátek ledna naprosto typické. „Vpády studeného vzduchu jsou v lednu velmi časté, koneckonců je to nejchladnějším měsícem celého roku,“ dodala Matušková.

PODÍVEJTE SE: Na Evropu se žene obávaná Bestie z východu. Po Novém roce hrozí silnými mrazy a závějemi

Tagy: