Sledujte ZÁZNAM: Andrej Babiš odlétá na klimatickou konferenci OSN. Co si od summitu slibuje?

Andrej Babiš

Brífink Andreje Babiše před odletem do Glasgow

Ve skotském Glasgow se v pondělí 1. listopadu uskuteční slavnostní zahájení konference OSN o změnách klimatu COP26. Summitu se zúčastní také český premiér Andrej Babiš (ANO), který na konferenci odlétá v pondělí dopoledne. Ještě předtím však poskytne médiím krátký komentář. Sledovat ho můžete od 8:20 na CNN Prima NEWS nebo na našem webu.

Konference o změnách klimatu potrvá do 12. listopadu. Diplomaté i odborníci v následujících dvou týdnech projednají společný postup, jak čelit hrozbě klimatické změny s možnými katastrofálními dopady. Akci odloženou o rok kvůli pandemii covidu v pondělí dvoudenním summitem naplno odstartují světoví lídři, promluví i premiér Babiš.

Formálně konference začala už v neděli. Zahájila ji předsedkyně předchozího setkání v Madridu Carolina Schmidtová, která účastníky požádala o minutu ticha na památku obětí pandemie covidu. Konference ve Španělsku se konala v roce 2019, krátce před začátkem globální zdravotnické i ekonomické krize. Její účastníci se i přes dvoutýdenní vyjednávání nakonec nedohodli.

Mnoho témat, která budou delegáti projednávat od neděle do 12. listopadu, byla na programu už několik desetiletí. Týká se to například pomoci vyspělých států snižovat emise v chudších zemích či jak se adaptovat na vzrůstající teploty.

Tagy: