Sledujte ŽIVĚ: Sněmovna žádá vládu, aby zajistila vyšetření úniku chemikálií do Bečvy

V září do Bečvy uniklo značné množství kyanidu (autor: Zdeněk Němec/Mafra)

Kanál 2 - Online - živé ad hoc vysílání

Sněmovna žádá vládu, aby zajistila důkladné vyšetření dvojího úniku chemikálií z letošního září a října do řeky Bečvy. Vláda by také podle Sněmovny měla dohlédnout na uložení exemplárních pokut viníkům včetně povinnosti nahradit vzniklé škody. Sněmovna se tak usnesla dnes na závěr debaty o úniku chemikálií do Bečvy. S návrhem usnesení přišli poslanci Dana Balcarová (Piráti), Ondřej Benešík (KDU-ČSL) a Stanislav Blaha (ODS). Sněmovna už o Bečvě debatovala 13. listopadu, k závěru ale tehdy nedospěla.

Sněmovna v přijatém usnesení dále konstatuje, že ekologická katastrofa z 20. září, kdy uniklo nezjištěné množství kyanidů, dosud nebyla uspokojivě vysvětlena. "Nikdo tu věc nezametá pod koberec. Nikdo nečiní na policii a státní zastupitelství nátlak," řekl poslancům ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD). Znalecký posudek by podle něj měl být hotov do 20. prosince.

Vláda by měla také podle přijatého usnesení předložit konkrétní návrh opatření, která zamezí podobným únikům chemikálií na všech vodních tocích. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) má také do dvou měsíců předstoupit před poslance a informovat je o průběhu vyšetřování. Brabec poslancům řekl, že jeho úřad kromě jiného připraví novelu vodního zákona, která zvýší pokuty až na 50 milionů korun. Na Bečvě by podle něj měl být také spuštěn pilotní projekt stálého monitoringu kvality vody.

Hnutí STAN v úterý vyzvalo Brabce kvůli úniku jedů do Bečvy k rezignaci. Deník Referendum v pondělí uvedl, že v den otravy řeky Bečvy se ve valašskomeziříčské chemičce Deza stala havárie. Deza patří do skupiny Agrofert ze svěřenských fondů premiéra Andreje Babiše (ANO). Chemička po otravě řeky popřela, že znečištění bylo od ní. Mluvčí České inspekce životního prostředí (ČIZP) Radka Nastoupilová poté ČTK řekla, že brněnští inspektoři ČIŽP na základě místního šetření vyloučili jako možného původce havárie společnost Deza.

Do Bečvy ve Valašském Meziříčí-Juřince tuto středu opět unikla neznámá látka, od září v oblasti nejméně počtvrté. Minulé úterý se u kanálu z Rožnova objevila pěna. Rozbory prokázaly zvýšené množství dusitanového dusíku. Na stejném místě se hladina řeky zpěnila koncem října. Rozbory prokázaly zvýšený výskyt niklu, který není podle ČIŽP pro člověka významně toxický.

Tagy: