Slibovali úspory, Úřad vlády ale dál bobtná. Přijal i Kateřinu Jacques a Martina Bursíka

Kateřina Jacques Bursíková

Slibovali úspory, Úřad vlády však bobtná

Počet zaměstnanců Úřadu vlády i lidí, kteří s ním spolupracují na dohodu, za poslední dva roky vzrostl o více než 130 lidí. A to i přesto že kabinet Petra Fialy dlouhodobě opakuje, že je potřeba na ministerstvech a úřadech rapidně snižovat počty pracovní síly. Jednou z nich je i bývalá poslankyně strany Zelených Kateřina Jacques Bursíková, informoval web iDnes Premium. Opoziční poslanci se nad tím pohoršují a do Strakovy akademie vzkazují: „Kážete vodu a sám pijete víno, pane premiére.“

„Jdeme příkladem všem, dvacet miliard ušetříme na provozu úřadu státu,“ tvrdil premiér loni v prosinci.

ČTĚTE TAKÉ: Babiš píše Pavlovi: Přehodnoťte svůj postoj ke kauze Rakušanova šifrovaného telefonu

Má to ale háček, na Úřadu vlády za poslední dva roky vzniklo zhruba 10 procent nových míst. Oproti roku 2021 vzrostl počet zaměstnanců ve Strakově akademii o více než 70 lidí. A takzvaných „dohodářů“ přibylo více než 60, upozornil web iDnes Premium.

Mezi nimi je i bývalá poslankyně strany Zelených Kateřina Jacques Bursíková, která se proslavila nevědomostí o biomase, a nově pracuje jako úřednice. Společně s ní nastoupil i její manžel, bývalý šéf Zelených Martin Bursík. Ten vykonává pozici poradce ministra školství.

„My jsme na Úřad vlády přesunuli místa z ministerstev, která se nerušila. Celkový počet úředníků se za dobu mé vlády snížil,“ hájil se Fiala.

Jeho tvrzení ale opozice nevěří: „Káže vodu, pije víno,“ to si o bobtnání míst myslí exministryně financí Alena Schillerová (ANO). „Národ se má dívat na to, jak narůstá na Úřadě vlády aparát a na ministerstvu financí se buduje panský dvůr? Je to neuvěřitelná arogance moci, která tuto vládnoucí garnituru dožene,“ okomentovala současný stav Schillerová.

„Platí, že veřejná správa má pořád šetřit. Myslím si, že daňoví poplatníci očekávají, že budeme s penězi zacházet opatrně,“ sdělil ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS)

„Pokud narostl počet zaměstnanců o 140 lidí, tak to znamená, že vláda pracuje špatně a místo toho, aby snižovala byrokracii, tak ji navyšuje,“ uvedl pro CNN Prima NEWS komentátor webu Info.cz Martin Schmarcz.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Kouzlení s čísly. Zemědělci skončí v klinči a zdraží potraviny, kritizuje Schillerová škrty

Tagy:
Alena Schillerová opozice Petr Fiala Zbyněk Stanjura Strakova akademie vláda Martin Bursík Ministerstvo financí České republiky Kateřina Jacques Úrad vlády