Medvědí krize na Slovensku: Experti jmenovali několik důvodů, tím hlavním je nezvyklé počasí

Medvěd

Medvědí krize na Slovensku

Na Slovensku se píše o medvědí krizi. Za ni pravděpodobně může teplá zima a s tím související kratší zimní spánek. Experti pro CNN Prima NEWS ale nabízejí i jiné příčiny.

„Studie, která byla provedena v loňském roce, ukázala, že na Slovensku se vyskytuje zhruba 1200 medvědů. To číslo je přibližně stejné jako v obdobné studii, která byla provedena před nějakými pěti lety,“ sdělil pro CNN Prima NEWS Miroslav Kutal z Mendelovy univerzity v Brně. Medvědů tedy nepřibývá. Lidé na Slovensku mají přesto strach.

ČTĚTE TAKÉ: Další útok medvěda na Slovensku: Šelma napadla houbaře, ten ji postřelil. Zvíře ještě nechytili

K nedávnému útoku došlo 31. března v oblíbené turistické lokalitě Suchý Hrádok, informují noviny.sk. Medvěd se tam rozběhl na nic netušící manželský pár a drápy poranil muži nohu. Vyděšení manželé se před zvířetem ukryli v chatě, odkud zavolali policii.

Příčinou výskytu medvědů v obydlených oblastech může být i kratší zimní spánek kvůli teplé zimě.

„Medvědi se probouzí, mají v horách málo potravy, a tak se tlačí dolů. Postupně za měsíc, za dva, jak začne říje, bude to peklo,“ sdělil slovenský ministr životního prostředí Tomáš Taraba. Za opticky větším výskytem medvědů může být ale i rozšíření kamer a fotoaparátů v podobě mobilních telefonů.

„Vliv má i to, že případy jsou častěji medializované a častěji zdokumentované,“ dodal Kutal. Podobně je tomu i u útoků žraloků.

MOHLI JSTE PŘEHLÉDNOUT:  Mladý Slovák plánoval teroristický útok, jeho idolem byl Breivik. Soudce ho propustil z vazby

Tagy:
medvěd Slovensko Mendelova univerzita v Brně Tomáš Taraba útok medvěda