Slovensko slaví. Lyžařka Petra Vlhová vyhrála celkové hodnocení Světového poháru

Slovenská sjezdařka Petra Vlhová získala poprvé velký křišťálový glóbus za vítězství ve Světovém poháru. Slalomovou královnou je díky výhře ve finále v Lenzerheide Rakušanka Katharina Liensbergerová. Česká reprezentantka Martina Dubovská uzavřela životní sezonu devátým místem.

Pětadvacetileté Vlhové stačilo k historicky prvnímu slovenskému triumfu v celkovém hodnocení seriálu sobotní šesté místo. Před nedělním obřím slalomem, závěrečným závodem sezony, má náskok 136 bodů před Švýcarkou Larou Gutovou-Behramiovou, která po zrušení sjezdu a super-G do slalomu nenastoupila.

„Znamená to pro mě strašně moc. Píšu historii,“ řekla Vlhová, která se po dojezdu slalomu neradovala a vstřebávala emoce. „Nemůžu tomu uvěřit. Jsem i trochu zklamaná, že jsem přišla o malý glóbus za slalom, ale ten velký byl hlavní cíl. Byla to velmi náročná sezona, odjela jsem všechno a teď si to užiju.“

Dubovská jela slalom ve finále SP jako první Češka po čtyřech letech a navázala na Šárku Strachovou. „Je to zadostiučinění, že jsme se sem konečně po tolika letech propracovali, takže to je super,“ řekla před startem Dubovská, kterou v zimě trápila bolavá záda a navíc jí v únoru zahynula při autonehodě matka.

Ve finálovém slalomu byla Dubovská devátá už po prvním kole a ve druhém pozici uhájila. Devátá příčka je pro rodačku z Třince druhým nejlepším výsledkem sezony i kariéry, nejlépe zajela před 14 dny v Jasné, kde skončila osmá.

Letošní mistryně světa Liensbergerová vyhrála boj o malý glóbus před Američankou Mikaelou Shiffrinovou o 35 bodů. Dubovská skončila celkově desátá a výrazně vylepšila své maximum, tím bylo 32. místo z minulé sezony.

Tagy: