Slyšeli zoufalé volání o pomoc. Plameny nám ale odřízly cestu, vzpomíná hasič na tragický požár

Požár domu s pečovatelskou službou na pražském Černém Mostě si vyžádal jednu oběť

Spáleniště (7)

Požár vypukl uprostřed noci v listopadu 2019 a zasáhl ty nejzranitelnější. Hořet totiž začalo v domově s pečovatelskou službou, uvnitř smrtící pasti byli senioři, ale i nevidomí a vozíčkáři. Neštěstí na pražském Černém Mostě se věnuje další díl videopodcastu Spáleniště... Příběhy hasičů.

„Už když jsme jeli na místo, operační nám říkal, že zoufalá žena prosí, abychom ji zachránili, jenomže my jsme se do toho bytu přes plameny nemohli za žádnou cenu dostat,“ vzpomíná velitel zásahu Michal Kratochvíl.

ČTĚTE TAKÉ: Jak vypadá požár elektroauta? Žíravina i kontaminovaná voda, líčí hasič extrémně složitý zásah

Snažili se hasit požár, ale celý dům byl dost zakouřený. Problém představovaly i výtahy, které nefungovaly, jak měly, a tak museli hasiči a policisté ve vlastních rukou přenášet vystrašené vozíčkáře ven na ulici. Tam na ně čekali záchranáři a evakuační autobus, ve kterém se mohli ohřát.

Byla to neuvěřitelná dřina. Z domu se podařilo zachránit 90 lidí. K ženě, která se dožadovala pomoci, se ale nakonec dostali pozdě. S největší pravděpodobností už byla po smrti už v době jejich příjezdu na místo.

Jaká byla příčina tragického požáru? To i další detaily ze zásahu i vyšetřování se dozvíte v novém díle pořadu Spáleniště… Příběhy hasičů, který najdete v úvodním videu článku.

Tagy:
požár hasiči podcast Černý Most dům s pečovatelskou službou videopodcast Spáleniště Spáleniště... příběhy hasičů