Smoljak byl pro studentky modrooká pusinka. S dětmi ale trpělivost neměl

Režisér, herec a jeden ze spoluzakladatelů Divadla Járy Cimrmana Ladislav Smoljak by se ve čtvrtek dožil 90. narozenin. I přesto, že byl původně učitel, rozhodl se pro jinou pracovní dráhu. A udělal dobře. Filmy jako Vrchní, prchni!, Jára Cimrman ležící, spící nebo Rozpuštěný a vypuštěný patří do fondu zlaté české kinematografie.

Legendární režisér a herec se narodil 9. prosince 1931. Tatínek byl krejčí, maminka pracovala v továrně na čokoládu. Výchova malého Smoljaka byla velmi přísná. „Vždy v neděli úderem jedné hodiny odemkl šuplík a vydal svému synovi autíčko na klíček. Náš malý tatínek s ním chvíli rejdil po hrubé desce kuchyňského stolu, ale po uplynutí pětačtyřiceti minut mu ho děda nekompromisně odebral a zamkl zase do šuplíku. Další výjezd zase za týden,“ prozradil v knize Tady všude byl Ladislav Smoljak o svém tatínkovi a dědečkovi David Smoljak.

Rodina navíc nebyla kulturně založená, což pro malého Ladislava bylo „utrpením“. Když chtěl ze studií na učitele utéct na prkna, která znamenají svět, otec byl velmi zklamaný. Smoljak tedy kantořinu nakonec dostudoval a několik let učil. Jeho tatínek mu ale jeho pozdější zaměstnání neschvaloval. „Dokonce ani na toho Cimrmana se snad nikdy nepřišel podívat. Teprve úspěch snímku Jáchyme, hoď ho do stroje! ho obměkčil a poprvé uznal, že i syn krejčího může mít úspěch na ‚poli tak nejistém‘ jako kultura,“ dodal David Smoljak.

Jak již bylo zmíněno, Smoljak se i přes svoji lásku k divadlu učení věnoval několik let. Vystudoval matematiku a fyziku. Jako učitel byl zjevně oblíbený. Jeho studentky mu něžně přezdívaly „modrooká pusinka“.

Učitele nezapřel

Role kantora se Smoljak držel až do smrti. Svým čtyřem dětem a známým dával nejrůznější přednášky a rád diskutoval nad tématy napříč kulturním i politickým spektrem. Na učitele ale byl poněkud netrpělivý. „Jako děti jsme z jeho strany zažili mnohé vysvětlování školní látky a opravdu jen málokdy se to obešlo bez zvýšeného hlasu a pobouřených výkřiků typu ‚Vždyť je to jasný jak facka‘,“ vzpomínal David Smoljak.

1 Kulový blesk

Dnes je uplakaný den. Přijměte po ránu moc pěknou ukázku, která pohladí po duši...

Posted by CS FILM on Friday, August 28, 2020

Režisér také rád budoval, rekonstruoval a vymýšlel nejrůznější zlepšováky, podobně jako inženýr Severýn ve filmu Kulový blesk. Kromě toho Smoljak také miloval zvířata. V jednu chvíli dokonce byl i majitelem koní a choval kozy. V posledních letech života se jeho věrnou společnicí stala věrná jezevčice Lojzička, která ho všude doprovázela. Smoljak zemřel 6. června 2010.

Tagy: