Biatlonový šampion vystřelil z pušky v hotelu. Přišel o závod a při rozhovoru se rozplakal

Norský biatlonový tým vyrážel do závěrečného závodu s hromadným startem Světového poháru v biatlonu ve švýcarském Lenzerheide oslabený. Několikanásobný mistr světa a olympijský vítěz z Pekingu Sturla Holm Laegreid nesměl startovat pro porušení bezpečnostních pravidel Mezinárodní biatlonové unie (IBU). Ta ho před závodem diskvalifikovala za to, že při přípravě na hotelu vystřelil z pušky. Detaily o incidentu přinesla norská televize NRK.

Laegried se v pátek před sprintem v rámci závěrečných příprav chystal na suchou střelbu proti zdi. „Ani mě nenapadlo, že mám nabito, i když jsem půl hodiny před tím sám nabíjel,“ sdělil biatlonista na sociálních sítích. „To by se nemělo stávat a beru plnou odpovědnost za to, co se stalo,“ uvedl na svém Instagramu. Událost je podle něj připomenutím, že je nutné dodržovat při zacházení se zbraní zásady bezpečnosti.

ČTĚTE TAKÉ: Rekordní série skončila. Češi podlehli Švédům a na turnaji ve Švýcarsku berou stříbro

Norský tým o incidentu IBU sám informoval. „Chceme být čistí a upřímní,“ vysvětlil pro NRK sportovní ředitel Per Arne Botnan.

Při střelbě nedošlo k žádným zraněním, sdělila IBU v prohlášení. Přesto biatlonista musí nést následky svého činu. „Je to velmi obtížné,“ nedokázal biatlonista udržet slzy při rozhovoru s NRK. „Děláme však sport, který může připravit o život, takže všechny bezpečnostní otázky musíme měřit tím nepřísnějším metrem,“ dodal.

IBU dle prohlášení spolupracuje se švýcarskou policí, která se případem zabývá. Po skončení vyšetřování unie rozhodne, zda přijme další opatření. „Včera (v sobotu) jsem byl několik hodin na policejní stanici. Napsal jsem hlášení, oni vyřizují papíry a formality, ale řekli mi, že to nejspíš nebude mít žádné následky,“ řekl Laegried NRK.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Exfotbalista Limberský ukázal luxusní bydlení a vánoční výzdobu. Jaký má letos stromeček?

Tagy:
Norsko Švýcarsko biatlon Světový pohár v biatlonu sportovní střelba biatlonista Mezinárodní biatlonová unie Sturla Holm Laegreid