Povolání kuchaře může být smrtelně nebezpečné. Dokládá to případ iráckého kuchaře, který během vaření na svatební hostinu spadl do kádě s vařící polévkou. Popálil se tak, že ho lékaři již nedokázali zachránit, informoval deník New York Post. Na vině mohou být nízké bezpečnostní standardy tohoto povolání v blízkovýchodní zemi.
K hrozivé nehodě došlo v polovině června, když pětadvacetiletý otec tří dětí Issa Ismail pomáhal připravovat svatební hostinu. Ty jsou často na Blízkém východě záležitostí i několika stovek lidí. Během míchání polévky mladý muž zřejmě uklouzl a spadl do vařícího hrnce, který se pak vylil na podlahu.
Ačkoliv byl kuchař okamžitě odvezen do místní nemocnice, kde se mu zdravotníci snažili několik dní zachránit život, po pěti dnech svým těžkým zraněním podlehl. Při svém posledním vaření totiž utrpěl popáleniny třetího stupně, které pokrývaly téměř sedmdesát procent jeho těla.
Laxní bezpečnostní standardy v Iráku
Bizarní smrt kuchaře vzbudila napříč iráckými médii silnou odezvu. Část veřejnosti připisuje incident nízkým bezpečnostním standardům v národních restauracích a kuchyních. Deník Gulf News uvedl, že obří hrnec polévky stál v době nehody na podlaze.
Issa, který se stal obětí svého řemesla, pracoval jako kuchař asi osm let, uvedl deník The Sun. „Zesnulý vařil jídlo na svatebních hostinách, smutečních tabulích a nejrůznějších obřadech a dva roky dělal zakázky, které čítaly až 25 tisíc strávníků denně,“ uvedl jeden z příbuzných zesnulého Zervan Hosni.