CNN Prima News polévka

polévka

Výpis příspěvků ke štítku „polévka“

Obědy v restauracích opět zdražily: Nejvíc stojí v Praze. Mapa ukazuje, kde se najíst levně

Zpráva, která zasáhne naše peněženky. Obědy v restauracích opět plošně zdražily. Od roku 2020 se ceny v některých regionech zvedly až o 50 procent. Důvodem jsou nejen dražší suroviny, ale také personál, který provozovatelé musí platit lépe než dřív. Nejhlouběji do kapsy sáhnete v Praze a v Brně, o něco méně zaplatíte ve Zlíně nebo třeba v Olomouci.

Poctivě i s tajnou ingrediencí. Tradiční řeznictví lákají v jižních Čechách na sekanou i tlačenku

Malá rodinná řeznictví jsou u Čechů stále oblíbená, i přesto, že u nich zákazníci často zaplatí více než v supermarketech. Někteří nedají dopustit na čerstvé maso, jiné lákají vyhlášené speciality, pro které jezdí i z velké dálky. Například v jihočeské Soběslavi i Českých Budějovicích si zakládají na vlastní směsi koření.

Dehydratace zpomaluje mozek i metabolismus. Jak v létě včas a vhodně doplňovat tekutiny?

Venkovní teploty v létě mohou stoupat do opravdu vysokých hodnot a lidské tělo na ně reaguje rychle a intenzivně. V horkém počasí ztrácíme až o 20–30 procent více vody než obvykle, a to nejen pocením, ale také dýcháním, což může mít vliv na naši fyzickou i psychickou pohodu. A právě odvodnění může způsobit vážné následky. V jakém množství i jakými způsoby doplňovat tekutiny – a jaký dopad může jejich nedostatek mít – přiblížila odbornice.

České dráhy mění jídelní menu. Na čem a za kolik si v sezónních specialitách nově pochutnáte?

Koncem února představily České dráhy novinku v občerstvení. Pro cestující si v jídelních vozech připravili sezónní speciality, čímž rozšířili nabídku polévek, hlavních chodů i dezertů. Na své si přijdou i ti, kteří si rádi po cestě vlakem vychutnají chlazené nápoje. I toto menu doznalo několika novinek, ať už v podobě limitované edice limonád či pivního speciálu.

Žebříček nejhorších jídel světa. Umístily se i tři české pokrmy, vévodí skandinávská kuchyně

Vnitřnosti, červy nebo podivně zapáchající polévky. Takové jsou podle gastronomického průvodce Taste Atlas nejhorší pokrmy z celého světa. Žebříčku vévodí zejména skandinávská a asijská kuchyně. Mezi sto nejhorších jídel se ale dostali i tři čeští zástupci. Uživatelům nechutnaly například suchary, pomazánkové máslo nebo chlebová polévka.