Cena poledního menu prudce vzrostla. Lidé vynechávají obědy a jedí méně zdravě, ukázal průzkum
Lidé kvůli zdražování méně navštěvují restaurace a častěji volí levnější, ale méně zdravá jídla. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred mezi 3 450 strávníky v Česku. Například polední menu v českých restauracích letos vyjde průměrně na 197 korun, oproti roku 2020 vzrostla jeho cena o 58 korun. Lidé by ale většinou za oběd chtěli utratit o 30 korun méně. Často ho proto vynechávají nebo omezují.
Dětské cukrovinky, olej, máslo či koření. Řetězce stahují v Česku z pultů závadné potraviny
Několik obchodních řetězců v Česku stahuje ze svých pultů závadné potraviny. Důvodem jsou chybějící informace o alergenech, obsah zakázaných či nebezpečných látek, popřípadě nevyhovující chuť. Jedná se o různé potraviny – například smetanu, olej, máslo nebo dětské želé. Lidem obchody doporučují produkty nekonzumovat a vrátit je na prodejnu, kde dostanou zpět peníze.
Dehydratace zpomaluje mozek i metabolismus. Jak v létě včas a vhodně doplňovat tekutiny?
Venkovní teploty v létě mohou stoupat do opravdu vysokých hodnot a lidské tělo na ně reaguje rychle a intenzivně. V horkém počasí ztrácíme až o 20–30 procent více vody než obvykle, a to nejen pocením, ale také dýcháním, což může mít vliv na naši fyzickou i psychickou pohodu. A právě odvodnění může způsobit vážné následky. V jakém množství i jakými způsoby doplňovat tekutiny – a jaký dopad může jejich nedostatek mít – přiblížila odbornice.