Domů polévka

polévka

Výpis příspěvků ke štítku „polévka“

Cena poledního menu prudce vzrostla. Lidé vynechávají obědy a jedí méně zdravě, ukázal průzkum

Lidé kvůli zdražování méně navštěvují restaurace a častěji volí levnější, ale méně zdravá jídla. Vyplývá to z letošního průzkumu Barometr Food společnosti Edenred mezi 3 450 strávníky v Česku. Například polední menu v českých restauracích letos vyjde průměrně na 197 korun, oproti roku 2020 vzrostla jeho cena o 58 korun. Lidé by ale většinou za oběd chtěli utratit o 30 korun méně. Často ho proto vynechávají nebo omezují.

Sezóna dýní začala. Oblíbené pochutiny jsou stovky druhů, každá se hodí na něco jiného

Dýně jsou všude. Jejich sezóna začala. Chutnají nám na talíři, ale líbí se nám i jako dekorace doma nebo na zahradě. Ovšem není dýně jako dýně. Dýni Hokkaidó, máslovou nebo špagetovou většina lidí zná z obchodů, druhů je ale ještě víc. Na farmách můžete koupit třeba sladkou arašídovou nebo dýni Lunga, která má až 20 kilo.

Dětské cukrovinky, olej, máslo či koření. Řetězce stahují v Česku z pultů závadné potraviny

Několik obchodních řetězců v Česku stahuje ze svých pultů závadné potraviny. Důvodem jsou chybějící informace o alergenech, obsah zakázaných či nebezpečných látek, popřípadě nevyhovující chuť. Jedná se o různé potraviny – například smetanu, olej, máslo nebo dětské želé. Lidem obchody doporučují produkty nekonzumovat a vrátit je na prodejnu, kde dostanou zpět peníze.

Obědy v restauracích opět zdražily: Nejvíc stojí v Praze. Mapa ukazuje, kde se najíst levně

Zpráva, která zasáhne naše peněženky. Obědy v restauracích opět plošně zdražily. Od roku 2020 se ceny v některých regionech zvedly až o 50 procent. Důvodem jsou nejen dražší suroviny, ale také personál, který provozovatelé musí platit lépe než dřív. Nejhlouběji do kapsy sáhnete v Praze a v Brně, o něco méně zaplatíte ve Zlíně nebo třeba v Olomouci.

Poctivě i s tajnou ingrediencí. Tradiční řeznictví lákají v jižních Čechách na sekanou i tlačenku

Malá rodinná řeznictví jsou u Čechů stále oblíbená, i přesto, že u nich zákazníci často zaplatí více než v supermarketech. Někteří nedají dopustit na čerstvé maso, jiné lákají vyhlášené speciality, pro které jezdí i z velké dálky. Například v jihočeské Soběslavi i Českých Budějovicích si zakládají na vlastní směsi koření.

Dehydratace zpomaluje mozek i metabolismus. Jak v létě včas a vhodně doplňovat tekutiny?

Venkovní teploty v létě mohou stoupat do opravdu vysokých hodnot a lidské tělo na ně reaguje rychle a intenzivně. V horkém počasí ztrácíme až o 20–30 procent více vody než obvykle, a to nejen pocením, ale také dýcháním, což může mít vliv na naši fyzickou i psychickou pohodu. A právě odvodnění může způsobit vážné následky. V jakém množství i jakými způsoby doplňovat tekutiny – a jaký dopad může jejich nedostatek mít – přiblížila odbornice.