Nový Zéland zahalil smutek: Zemřel maorský král Tuheitia, kondolence poslal i Karel III.

Ve věku 69 let zemřel novozélandský maorský král Tuheitia, který jen před pár dny oslavil osmnáct let na trůnu. Informovaly o tom světové tiskové agentury. Kdo se stane Tuheitiovým nástupcem, není zatím jasné.

Zesnulý panovník byl přímým potomkem královské linie, která začala v roce 1858, kdy domorodí Maorové odpověděli na britskou kolonizaci Nového Zélandu zvolením monarchy z vlastních řad. Toto postavení má sice pouze obřadní význam, nicméně většina Maorů jej respektuje.

ČTĚTE TAKÉ: Argentinci zadrželi předáka Rudých brigád. Teroristické skupiny, která zavraždila Alda Mora

Panovník Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII. zemřel v nemocnici, kde se zotavoval z operace srdce, uvedl na Instagramu Rahui Papa, mluvčí maorského královského hnutí Kiingitanga. „Smrt krále Tuheitii je okamžikem velkého smutku pro následovníky hnutí Kiingitanga a celý národ,“ napsal mluvčí s odkazem na hnutí, jehož cílem bylo ukončit zábory maorské půdy v důsledku přílivu evropských osadníků, zastavit boje mezi jednotlivými kmeny a vybudovat základ pro uchování maorské kultury.

Také novozélandský premiér Christopher Luxon vzdal hold králi Tuheitiovi. „Neochvějná oddanost svému lidu a jeho neúnavné úsilí prosazovat hodnoty a tradice hnutí Kiingitanga zanechaly v naší zemi nesmazatelnou stopu,“ uvedl Luxon, jehož vládu kritici obviňují, že se snaží zvrátit politiku podporující původní obyvatele a jejich jazyk.

Smutek vyjádřili i britský král Charles III. s manželkou Camillou. Nový Zéland je nezávislá konstituční monarchie, v jejímž čele formálně stojí britský panovník.

Maorové připluli na Nový Zéland z Východní Polynésie a podle agentury AFP tvoří asi 17 procent novozélandské populace –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ je jich zhruba 900 tisíc.

Funkci maorského krále drží tradičně členové kmene Tainui z oblasti Waikato. Kdo se stane nástupcem zesnulého panovníka, ale není zatím jasné, uvedla agentura AP.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Posun v případu koster nalezených v Praze 5. Ve hře jsou vraždy z 90. let i zabiják z Číny

Tagy:
smrt lidé král operace srdce Maorové Nový Zéland Tuheitia Pootatau Te Wherowhero VII. Christopher Luxon