Svět her truchlí kvůli konci ikonické akce. Těžké loučení, ale správné, řekl pořadatel

Střípky z natáčení pořadu Enter na Gamescomu, největší herní události na světě

CNN Prima Gaming (17)

Téměř všechny důležité akce videoherního průmyslu se po pandemii koronaviru už vrátily. Až na jednu: veletrh E3 v Los Angeles. Kdysi ikonická akce definitivně končí. Po vynucené pauze v posledních třech letech se měl nejslavnější a největší herní veletrh světa postavit zpět na nohy. Jenže nestalo se tak letos a už se nestane nikdy.

Zásadní zprávu o konci E3 přinesl nejprve americký deník The Washington Post. „Víme, že celé odvětví, hráči i tvůrci, mají podobně velkou vášeň pro E3. My tuto vášeň sdílíme také," sdělil listu Stanley Pierre-Louis za pořadatele. „Víme, že je těžké rozloučit se s tak oblíbenou akcí, ale je to správné vzhledem k novým možnostem, jak může celé odvětví oslovit fanoušky a partnery," doplnil šéf pořádající asociace ESA.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Zlaté české ručičky. Tuzemské hry válcují i filmovou tvorbu, studia hlásí miliardové obraty

Později informaci potvrdili organizátoři veletrhu i na sociálních sítích, kde uvedli, že po více než dvou dekádách nadešel čas k rozloučení.

E3 bývala herní událostí roku. Za více než čtvrt století byla pevně spjata s výstavištěm v americkém Los Angeles. Tradičně se na tomto veletrhu prezentovaly největší videoherní společnosti. Bethesda, Microsoft, Nintendo, Sony, Sega a spousta dalších představovaly na E3 své největší parády. Jenže zároveň se ukázalo, že právě tyto velké společnosti zatloukají poslední hřebíčky do rakve kdysi slavné události.

Problémy veletrhu na plno odhalila pandemie koronaviru. Ta nejdříve zrušila výstavu v roce 2020. Následující rok se E3 vrátila alespoň on-line, loni se však neuskutečnila v žádné podobě. O to velkolepější měl být letošní návrat.

Pořadatelé slibovali, že se událost zásadně promění a zkombinuje to nejlepší z digitálního světa a běžných fyzických akcí. E3 už před pandemií schytávala kritiku, že není tím, čím bývala. Její proměna měla spočívat ve spojení videoherního veletrhu s influencery a celebritami. To každému neznělo jako nejlepší nápad.

Největší ranou pro veletrh byl odliv firem, které dříve toužily být na nejdůležitější herní akci světa. E3 vyměnily za jiná místa, například evropský veletrh Gamescom v německém Kolíně nad Rýnem nebo se pustily do pořádání vlastních show.

Vydavatel Electronic Arts si svou letní prezentaci Summer Showcase začal pořádat v termínu E3 a za místo konání si vybral rovněž Los Angeles.

Z akce zmizeli i další vývojáři a vydavatelé jako Activision nebo Sony. A letos to všechno podtrhla neúčast dalších gigantů. Nejdříve Microsoft a Nintendo oznámily, že na letošní znovuobnovenou E3 nezavítají. Poté svou neúčast překvapivě ohlásil i Ubisoft, který byl veletrhu věrný. Definitivní hřebíček zatloukly Sega s čínským Tencentem. Legendární událost přišla o největší videoherní ikony a pořadatelé na konci března oznámili, že ruší i letošní ročník.

Pomalu se blížil konec jednoho velikána. Ten nyní nadešel. E3 je definitivně mrtvá a už se nikdy nevrátí. Její místo zaujaly představovací události jednotlivých vydavatelů a konkurenční Gamescom dokáže i po pandemii přilákat stovky tisíc návštěvníků.

„Každá z těchto velkých společností může uspořádat vlastní prezentaci a také spolupracovat s dalšími, aby představily celou síři videoher," konstatoval Pierre-Loius k ukončení E3.

Herní a technologický pořad Enter můžete sledovat každou sobotu ve 22:40 nebo v úterní repríze ve 23:40 na CNN Prima NEWS či přímo na webu CNNPrima.cz, kde najdete také archiv odvysílaných epizod. Předchozí odvysílaný díl můžete zhlédnout níže:

Tagy: