Soběstačnost není zadarmo. Proč české maso a zelenina mizí z pultů?

Komerční sdělení
Komerční sdělení
  • 5. zář 2025, 15:00

  • Potravinová soběstačnost Česka je na ústupu. Zatímco podle ekonoma Petra Bartoně přinášejí dovozy levnější potraviny a ochranu před výkyvy trhu, místopředseda Sdružení drůbežářských podniků David Bednář varuje, že krize i pandemie ukázaly nezastupitelnou roli domácích producentů. Debata v pořadu Co na to vaše peněženka na CNN Prima NEWS přinesla ostrý střet názorů.

    Stovky tisíc tun masa i zeleniny, proč je musíme dovážet? Jaký vliv má naše soběstačnost či nesoběstačnost na českou ekonomiku? A co s tím může udělat příští vláda? I na tyto otázky hledali hosté odpovědi.

    „My jsme nejprůmyslovější země Evropy. Nemůžeme být zároveň nejprůmyslovější a nejzemědělštější. Čím více dovážíme, tím levnější máme potraviny,“ uvedl Petr Bartoň, hlavní ekonom společnosti Datarun. Podle něj by Česko nemělo usilovat o vyšší potravinovou soběstačnost, protože Evropská unie už chrání své farmáře vysokými cly na dovoz zbytku světa. „Největším zdražovatelem potravin v Česku je Evropská unie. Druhým je vysoká DPH,“ dodal.

    České firmy jsou nenahraditelné

    David Bednář oponoval, že v době covidu a energetické krize to byly právě domácí podniky, které udržely zásobování. „Řetězce mi tehdy volaly: Pane Bednáři, dodávejte maso. Zahraniční dovozy nefungovaly, hranice byly zavřené. A jediné, co fungovalo, byly české firmy,“ řekl. Připomněl i vládní strategii, která ještě nedávno počítala se zvýšením soběstačnosti na téměř 100 %. „To ale neodpovídá realitě,“ podotkl.

    Levné „nešťastné kuře“ vs. evropské standardy

    Debata se stočila i k férovosti dovozů ze zemí mimo EU. „My se konkurence nebojíme. Ale musí být stejné podmínky hry. My máme welfare, audity, přísná pravidla. A pak se sem pustí maso třeba z Mercosuru, které nic z toho nesplňuje. To není férový konkurenční boj,“ zdůraznil Bednář.

    Bartoň souhlasil, že zákazníci by měli jasně vědět, jaké maso kupují: „Pokud by bylo označeno – tady máte evropská šťastná kuřata a tady nešťastná dovozová – pak si lidé vyberou. Ale Češi jsou nejcitlivější národ na slevy. Pravděpodobně by sáhli po levnějších nešťastných.“

    Řetězce krvácí na slevách, ale lákají zákazníky

    Podle Bednáře jsou dnes supermarkety závislé na české produkci, protože polské maso je drahé a dovoz se nevyplatí. „Řetězce krvácí na akcích. Jsou to stovky milionů korun, když prodávají maso pod nákupní cenou,“ řekl.

    Bartoň naopak podotkl, že jde o promyšlenou strategii: „Řetězce nás dotují, aby zákazník přišel a koupil si i další zboží. Ty vysoké ceny mimo slevy nikdo nekupuje. Proto to není na jejich škodu.“

    Ptačí chřipka, mrazy a rizika soběstačnosti

    Ekonom také varoval, že přílišná snaha o soběstačnost může vést k problémům. „Ptačí chřipka zasahuje Evropu každé tři roky. Když byla v Polsku, ceny tam vystřelily nahoru. Příště může udeřit u nás. Díky otevřenému trhu jsme chráněni před výkyvy – třeba u jablek po jarních mrazech. Ceny narostly jen o pár procent, protože jsme je mohli dovézt odjinud,“ vysvětlil Bartoň.

    Podpora domácích firem vs. volný trh

    Na závěr Bednář kritizoval přístup české vlády: „Poláci nebo Němci podporují své firmy, protože zaměstnávají lidi a odvádějí daně. Česká vláda naopak vyzývá občany, aby jezdili nakupovat do zahraničí. To mi hlava nebere.“

    Celý rozhovor najdete ve videu.