Šok a hrůza. Veterináři našli v rodinném domě v obci Kleňany přes 60 zubožených psů

Hrůzy, které se děly v obci Kleňany na Slovensku, nepamatují ani ti nejzkušenější veterináři. V rodinném domě totiž našli více než šedesát zubožených psů. Podle odborníků v něm chovatelka provozovala množírnu.

Místní si přesně nepamatují, kdy přesně se žena do vesnice nastěhovala. Mohlo to být tak čtyři nebo pět let zpátky, dům si pronajímala. Každopádně až nyní dostali veterináři informaci, že by tam mělo docházet ke špatnému zacházení se zvířaty a jejich nelegálnímu rozmnožování.

Když zasáhli, naskytl se jim otřesný pohled. V domě našli desítky zubožených psů, všude byl zápach, špína a výkaly. Zvířata žila uvnitř malého rodinného domu spolu s chovatelkou, která některá z nich dokonce držela v malých klecích. Veterináři napočítali 51 dospělých psů a 11 štěňat. Pouze 16 jich přitom bylo očipovaných a mělo očkovací průkazy.

„Docházelo k příbuzenským stykům, zvířata se pohybovala jedno mezi druhým a nebylo podchyceno, kdy ke spáření došlo,“ uvedl pro TV JOJ veterinární inspektor Jozef Korčok. Veterináři také zjistili, že psi neměli totiž přístup k vodě a ani k jídlu. I to mohlo být důvodem, proč byli někteří podvyživení a potýkali se s oslabenou imunitou.

ČTĚTE TAKÉ: Tři čeští pytláci převáželi v autě rozporcovanou medvědici. Slovenská policie je zadržela

Další zděšení přišlo při prohlídce zahrady. V igelitových taškách tam veterináři nalezli pozůstatky 15 uhynulých psů, mnohé už ve fázi rozkladu. To bylo poslední kapkou při rozhodování o osudu zvířat –  všechna byla chovatelce odebrána. O psy se momentálně starají členové sdružení za práva zvířat. Dvě štěňata i přesto bohužel nepřežila.

Vyšetřovatelé už zahájili trestní stíhání chovatelky pro zanedbání péče o zvířata. Podle mluvčí slovenské policie Karolíny Barinkové porušila více ustanovení zákona o veterinární péči. V případě prokázání viny jí hrozí trest odnětí svobody na jeden rok až pět let.

Chovatelka se po tomto zásahu z domu odstěhovala. V obci jí od té doby neviděli.

Tagy: