Tři čeští pytláci převáželi v autě rozporcovanou medvědici. Slovenská policie je zadržela

Slovenští policisté zadrželi trojici Čechů, kteří ve svém vozidle převáželi nelegálně ulovenou samici medvěda. V případu bylo zahájeno trestní stíhání. Policie o tom v pátek informovala na sociální síti, detaily neuvedla.

Policisté ze Žiliny „zadrželi tři občany České republiky, kteří ve svém motorovém vozidle převáželi nelegálně ulovenou samici chráněného živočicha – medvěda hnědého (Ursus arctos),“ napsala slovenská policie na svém Facebooku.

Nyní jsou vyšetřováni pro podezření z trestného činu porušování ochrany rostlin a živočichů. Pachatelům v případě prokázání viny u soudu hrozí až pětileté vězení. „Na případě se momentálně intenzivně pracuje a není možné uvést bližší podrobnosti,“ dodali policisté.

ČTĚTE TAKÉ: Otřesný případ z Brezna. Dvouletou holčičku našli zdrogovanou, testy ukazují na pervitin

V autě našli muži zákona i loveckou pušku. „Trojice českých občanů byla zadržena včera (ve čtvrtek). Všichni již byli propuštěni a vyšetřování probíhá na svobodě. Se žádostí o pomoc se na náš zastupitelský úřad v Bratislavě nikdo z nich neobrátil,“ řekla CNN Prima NEWS Mariana Wernerová z českého ministerstva zahraničí.

Medvěd je na Slovensku chráněnou šelmou. Ochranáři a lesníci v zemi jsou dlouhodobě rozděleni v názoru na to, zda je populace medvěda přemnožená. Z loni zveřejněných výsledků studie, na které spolupracovala Přírodovědecká fakulta Univerzity Karlovy, vyplynulo, že v zemi žije kolem tisíce medvědů a zřejmě nejsou přemnoženi. Střety medvědů s lidmi na Slovensku nejsou ojedinělé, předloni úřady zaznamenaly první případ úmrtí člověka po útoku medvědem v novodobých dějinách země.

Na konci února šelma na Slovensku zaútočila na otce se synem. O případu se více dozvíte v reportáži:

Tagy: