Silné otřesy a mrak dýmu. Na Kanárech se probudila sopka a chrlí lávu, lidé prchají

Na Kanárských ostrovech začala erupce sopky Cumbre Vieja. Podle televize RTVE ze sopky na ostrově La Palma stoupá sloup bílého a černého dýmu. Sopka chrlí také popel a lávu. Úřady nařídily evakuaci několik stovek lidí, již žijí v blízkosti vulkánu či mají problémy s pohybem. Podle odborníku není možné určit, jak dlouho bude erupce pokračovat. Na Kanarské ostrovy v neděli přijede španělský premiér Pedro Sánchez, který odložil cestu na Valné shromáždění OSN v New Yorku.

Aktivity sopky od minulého týdne doprovází tisíce otřesů. Geologové dnes dopoledne zaznamenali zatím nejsilnější z nich o intenzitě 4,2 stupně. Podle odborníků se počet a síla otřesů může v příštích dnech ještě zvýšit. Zemětřesení by mohla být tak silná, že způsobí škody na budovách, varovali geologové.

Připraveno k evakuaci má být v okolí sopky zhruba tisíc lidí. Podle starosty blízké obce El Paso už začala evakuace přibližně stovky lidí, kteří byli přímo ohroženi erupcí či mají problémy s pohybem. S odchodem jim pomáhají vojáci. Letecké úřady doporučily omezit lety nad ostrovem La Palma. Erupce zatím zasáhla hlavně les a řídce osídlené oblasti.

Pod sopkou se podle odborníků nahromadilo velké množství lávy, což způsobilo její obnovenou aktivitu. Naposledy byl vulkán aktivní roku 1971. Tehdy zahynul muž, který se kvůli fotografování příliš přiblížil k místům erupce. Vulkán geologové považují za jeden z nejaktivnějších na Kanárských ostrovech.

Na sopečném ostrově La Palma žije asi 85 000 obyvatel a mezi turisty není tolik oblíbený jako další ostrovy Gran Canaria, Fuerteventura, Lanzarote nebo Tenerife.

Tagy: