Čerstvě narozené nemluvně v Praze bydlelo s rodiči ve stanu. Ti byli navíc opilí

Dítě žilo s rodiči ve stanu v nevyhovujících podmínkách.

Dítě ve stanu opilých bezdomovců

Novorozence, který měl na svět přijít jen před několika dny, objevili policisté ve stanu manželského páru náhodou – když do bezdomovecké kolonie poblíž Libeňského mostu v Praze přijeli vyšetřovat partnerskou rozepři. Dechová zkouška u matky potvrdila přítomnost alkoholu, což může při kojení čerstvě narozeným dětem ublížit. „Nemají ještě dostatečně vyvinutá játra“, vysvětlil primář Andrej Černý ve vysílání CNN Prima NEWS. Příslušné orgány nicméně rodičům po dohodě dítě neodebraly. Matka s ním odešla k dětskému lékaři a v současné době by se už mělo nacházet v azylovém domě.

V chatrném příbytku bez tekoucí vody a s minimem hygienických potřeb našli policisté několikadenní nemluvně spolu s rodiči, kteří byli pod vlivem alkoholu. „Ženě naměřili bezmála dvě promile v dechu a muži více než jedno promile alkoholu v dechu. Na místo okamžitě přivolali Orgán sociálně-právní ochrany dítěte (OSPOD), aby tuto věc vyřešil,“ řekla policejní mluvčí Eva Kropáčová pro CNN Prima News

ČTĚTE TAKÉ: Čelní střet motorkářů na Plzeňsku: Jeden zemřel na místě, druhý je těžce zraněný

Ačkoli mohl zástupce OSPOD nemluvně rodičům rovnou odebrat, rozhodl se s nimi domluvit. „Matka zvolila možnost rozumnější a odešla s dítětem k pediatrovi. To si pracovník ověřil,“ informoval mluvčí městské části Prahy 8 Martin Šálek.

Kojením mohla ale žena, která předtím popíjela alkohol, svému dítěti velmi ublížit. „Obsah alkoholu v mateřském mléce je téměř totožný jako jeho obsah v krvi matky a doba, kdy je alkohol v mléce obsažen, je až několik hodin,“ upřesnil Černý v relaci.

Novorozenec by měl v současné době díky svému otci pobývat v bezpečí azylového domu. Kam se poděla ale jeho matka, úřady nevědí.

To, že se v bezdomovecké kolonii zdržovala rodina s novorozencem, CNN Prima NEWS potvrdilo několik svědků, včetně zaměstnance nedaleké restaurace Filipa Polanského. „Nedávno se tam narodila malinká holčička nebo chlapeček. Je to asi dva až tři týdny zpátky,“ sdělil.

NEPŘEHLÉDNĚTE: Agresivní manévr na dálnici u Poděbrad. Řidič cisterny nebezpečně blokoval auta, ukazuje video

Tagy:
dítě alkohol stan společnost bezdomovec CNN Prima NEWS Praha 8 novorozenec Orgán sociálně-právní ochrany dětí trestná činnost, právo a spravedlnost vymáhání práva