Agresivní manévr na dálnici u Poděbrad. Řidič cisterny nebezpečně blokoval auta, ukazuje video

Řidič cisterny se rozhodl „vychovávat“ druhé řidiče. S vozidlem najel doprostřed dálnice a nechtěl nikomu umožnit, aby ho předjel.

Řidič cisterny blokoval auta na dálnici D11

Jednou z nejčastějších příčin dopravních nehod je agrese, třeba i skrytá. Projevuje se například snahou některých řidičů „vychovávat“ druhé. Jednu podobnou riskantní situaci natočil divák Krimi zpráv, na záběrech se řidič cisterny snažil na dálnici zabránit jiným vozidlům v předjíždění. Proto vjel doprostřed komunikace.

Dálnice D11 u Poděbrad. Úsek, kde auta mohou projíždět vysokou rychlostí, přesto tomu ale v jednu chvíli muselo být jinak. Svá vlastní pravidla si zde snažil prosadit řidič cisterny.

ČTĚTE TAKÉ: Čelní střet motorkářů na Plzeňsku. Jeden zemřel na místě, druhý je těžce zraněný

„Vše potřebné je ve videu. Jel jsem s manželkou na návštěvu. Chování cisterny jsem si všiml až v okamžiku zachyceném na videu,“ napsal autor videa a divák Krimi zpráv v přiložené zprávě.

Řidič cisterny si zřejmě myslel, že kolemjedoucí auta nemají právo ho předjíždět. Rozhodl se to vyřešit tím nejhorším možným způsobem: svůj vůz navedl přímo doprostřed dálnice mezi jízdní pruhy ve směru od Prahy. Žádné auto tak nemohlo projet.

Stačila trocha ohleduplnosti

„Dá se říct, že je to jedna z forem agrese. Takto to hodnotí psychologové, protože se snažíte za pomoci automobilu ‚vychovávat‘ nebo ‚převychovávat‘ toho druhého. Stavíte se do role toho, který může ostatním udělovat trest,“ podotkl pro CNN Prima NEWS Igor Sirota, dopravní expert a mluvčí ÚAMK.

Přitom stačilo jen trochu ohleduplnosti. Řidič zneužil toho, že řídil mnohatunový kolos. „Opravdu ostatní trestáte tím, že jedete středem a nikoho nepustíte. Hrozí to, že dotyčného skutečně někdo zkusí předjet, brnkne o nákladní vozidlo a je z toho natotata havárie,“ dodal Sirota.

Podle odborníků by si nikdo neměl na silnici hrát na dopravní policisty. A pokud cítí, že je to potřeba, má raději zavolat skutečnou hlídku. „Důležité však je se nenechat vyprovokovat, ať se nechytíme do pasti akce a reakce,“ doporučil v pořadu Nový den na CNN Prima NEWS vedoucí oddělení BESIP Tomáš Neřold. „Mezi rizikové situace patří nebezpečné předjíždění, kterého se lidé za volantem dopouštějí vědomě kvůli několika ušetřeným minutám. Samostatnou kapitolou je takzvané lepení se na vozidlo přede mnou, ale i vybržďování aut za mnou,“ dodal.

Tagy:
dálnice dopravní nehoda CNN Prima NEWS Plzeňský kraj ÚAMK Poděbrady Praha trestná činnost Dálnice D11 trestná činnost, právo a spravedlnost katastrofy, nehody a mimořádné události nehody a mimořádné události silniční nehoda