Soud s Cimickým se blíží: Známý psychiatr čelí žalobě z desítek sexuálních útoků

Čtyři případy údajného znásilnění a dalších 34 případů vydírání se sexuálním podtextem. To je případ psychiatra Cimického v kostce.

Blíží se soud s Cimickým

Zneužíval známý lékař Jan Cimický ženy, či nikoliv? Odpověď na tuto otázku začne hledat soud ve čtvrtek, kdy by měl na druhý pokus zahájit proces, který musel být odložen kvůli onemocnění soudce i obžalovaného.

Čtyři případy údajného znásilnění a dalších 34 případů vydírání se sexuálním podtextem. Těmto obviněním čelí psychiatr Cimický. Přestože se velká část těchto údajných skutků podle obžaloby stala již před mnoha lety, na povrch vypluly relativně nedávno.

ČTĚTE TAKÉ: Muž oloupil a zranil seniorku, pak utekl od soudu. V Olomouci mu raději spoutali ruce i nohy

První oběti se přihlásily v roce 2021 poté, co měl být Cimický navržen na státní vyznamenání z rukou prezidenta Miloše Zemana. Na sociálních sítích se ozvala zpěvačka Jana Fabianová. „Když jsem to zveřejnila, následovala vlna nevole, zažila jsem si i útoky,“ svěřila se dcera Nadi Urbánkové v rozhovoru pro CNN Prima NEWS.

Pak se přidaly i další ženy. „Najednou mě na sebe strhnul, začal mě osahávat, líbat a strkat mi jazyk do pusy,“ líčila moderátorka Martina Vrbová Hynková.

Případem se nakonec začala zabývat policie, která Cimického obvinila ze čtyř desítek sexuálních útoků, i když jich zřejmě mohlo být i víc.

„V průběhu prověřování byly skutečně zjištěny i další skutky, které byly kvalifikovány jako trestný čin znásilnění, ale s ohledem na promlčení daného jednání tak nebylo možné tyto skutky obsáhnout v podané obžalobě,“ řekl mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala.

O vině, nebo nevině Cimického se začne rozhodovat ve čtvrtek, o jednání je velký zájem. Novináři budou smět dovnitř jen se vstupenkou. Je však pravděpodobné, že velkou část jednání stráví jen na chodbě. Podobně citlivé kauzy se totiž často řeší za zavřenými dveřmi.

Stejně postupoval soud i nedávno při kauze exposlance Dominika Feriho. Tomu soud za dvě znásilnění a pokus o další takový čin zatím nepravomocně uložil tři roky vězení. „Já jsem o své nevině nikdy nepochyboval, skutkově jsem to podložil,“ bránil se Feri. Také Cimický jakoukoliv vinu odmítá. Hrozí mu až pět let vězení.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Celebrity, bafuňáři i vrcholní politici. Kdo v roce 2024 usedne na lavici obžalovaných?

Tagy: