Nezletilí sourozenci věznění Hamásem jsou na svobodě. Místo úlevy však přišlo další trauma

Sourozenci Orovi - rukojmí Hamásu

Návrat izraelských rukojmích

Sourozenci Orovi z Izraele strávili padesát dní v zajetí v Gaze. Po celou dobu si přáli jediné – shledání se svou matkou. Když však Hamás sedmnáctiletého Noama a třináctiletou Almu propustil, jejich sen se rozplynul. Žena se stala obětí izraelsko-palestinského konfliktu. Píše o tom americká CNN s odkazem na ženina bratra. Sourozence Hamás propustil spolu s dalšími jedenácti Izraelci ve druhém kole výměny rukojmích v sobotu, informovala agentura AP.

„Moje sestra, jejich matka, byla zavražděna 7. října. Děti o tom nevěděly,“ potvrdil jejich strýc Ahal Besorai z Filipín pro zpravodajský web CNN. Rodina žila v domnění, že matku teroristé unesli společně s dětmi. „Ale od počátku byli rozdělení,“ upřesnil Besorai. Otec sourozenců je podle CNN nadále pohřešován, pravděpodobně zůstal v zajetí v Gaze. Noama a Almu měl Hamás odtrhnout od rodičů a držet jako rukojmí ještě s třetí neznámou ženou.

ČTĚTE TAKÉ: Izrael nabízí propuštění 50 palestinských vězeňkyň. Chce další rukojmí z říjnového masakru

Po překročení hranice se sourozenci znovu setkali s babičkou a jejich starším bratrem. Ti jim smutnou zprávu sdělili. „Byl to pro ně velmi emotivní a traumatizující zážitek,“ dodal strýc. I po hrůzném zážitku vyjádřil Noam podle svého strýce soucit s Palestinci. „Je mi to moc líto, protože oni tu zůstanou a my jdeme domů,“ řekl údajně své sestře.

Rodina se nyní soustředí, aby se sourozenci po traumatickém zážitku zotavili. Kromě toho, že zhubli, jsou prý v rámci možností v pořádku, popsal strýc. Přesto se obává, jaké především psychické následky ještě vyplují na povrch.

Sourozenci Orovi žili s rodiči v kibucu Be’eri, který se nachází v blízkosti hranic s Gazou. V osudný říjnový den se stal jedním z hlavních cílů Hamásu. Členové skupiny tam zavraždili přes 120 obyvatel včetně dětí, další unesli. Místo zdevastovali – zapalovali domy, rabovali, kradli nebo ničili majetek místních civilistů.

Podle předpokladů měl Hamás držet v Gaze více než dvě stovky rukojmích, uvedla stanice CNN. Na základě dohody o příměří byly od minulého pátku každý den propuštěny skupiny Izraelců, zatímco Izrael propouštěl ze svých věznic zadržované Palestince. Původně čtyřdenní příměří bylo v pondělí prodlouženo o další dva dny.

V rámci druhého kola výměny rukojmích, které proběhlo v sobotu, propustil Hamás 13 Izraelců, včetně sourozenců Orových. V neděli se do bezpečí dostaly dvě ženy a jedenáct dětí, uvedla izraelská armáda. Všichni jsou teď v nemocniční péči.

Tagy: