Verstappenova dominance v F1 skončila po devíti závodech. Velkou cenu ovládl rival z Ferrari

Velkou cenu Austrálie Formule 1 ovládl Carlos Sainz ze stáje Ferrari.

Velkou cenu F1 Austrálie ovládl Sainz z týmu Ferrari

Velkou cenu Austrálie vozů formule 1 vyhrál Carlos Sainz z Ferrari a ukončil sérii devíti výher úřadujícího mistra světa Maxe Verstappena z Red Bullu, který odstoupil kvůli technickým potížím. Devětadvacetiletý Španěl zvítězil na okruhu v Melbourne o více než dvě sekundy před týmovým kolegou Charlesem Leclercem, závod se dojel po nehodě George Russella v režimu virtuálního safety caru. Třetí byl Lando Norris z McLarenu.

Sainz vyhrál závod F1 potřetí, naposledy uspěl vloni v Singapuru. Také tehdy přerušil vítěznou sérii Verstappena. Rodák z Madridu triumfoval poté, co minulou Velkou cenu v Saúdské Arábii vynechal kvůli operaci slepého střeva.

ČTĚTE TAKÉ: Budu rozšlapaný, ale chci se loučit v Edenu, říká Brož. Ve smlouvě má zvláštnost kvůli víře

Verstappen, který startoval z pole position, vzdal po pěti kolech kvůli problémům s brzdami. Do cíle nedojel po dvou letech a předchozích 43 dokončených Grand Prix. Naposledy odstoupil právě v Austrálii v roce 2022. Přišel také o šanci vyrovnat desátým triumfem v řadě loňskou rekordní sérii.

„Po zhasnutí červených světel zůstala zaseknutá pravá zadní brzda. Bylo to jako jet se zataženou ruční brzdou,“ popsal nizozemský šampion.

Rodák z Hasseltu nicméně zůstal v čele MS. Před druhým Leclercem, který při závodu v Austrálii získal i prémiový bod za nejrychlejší kolo, vede o čtyři body. O bod více ztrácí Verstappenův týmový kolega Sergio Pérez, jenž dojel pátý. Sainz se posunul na průběžnou čtvrtou příčku.

Španěl se dostal do čela závodu už ve 2. kole, kdy vítěze kvalifikace Verstappena předjel po povedeném manévru. Nizozemský jezdec si už tou dobou stěžoval na potíže s brzdami a o dvě kola později se začalo z jeho vozu kouřit. Verstappen zajel do boxů, kde monopost odstavil. Při rozhovoru s týmovými inženýry dával najevo frustraci a klepal si nechápavě na čelo.

Sainz se držel v čele i po výměnách pneumatik. Na druhé místo se mezitím dostal Leclerc, který startoval ze čtvrté příčky. V 17. kole odstoupil kvůli technickým potížím sedminásobný mistr světa Lewis Hamilton z Mercedesu.

V 28. kole přepustil Oscar Piastri třetí místo týmovému kolegovi Norrisovi a Brit se snažil na čerstvých pneumatikách stíhat Leclerca. Ferrari však reagovalo další zastávkou v boxech a do cíle už o double nepřišlo.

Nepovedený závod Mercedesu uzavřela v závěru nehoda Russella, který při souboji o šesté místo s Fernandem Alonsem dostal smyk a narazil do zdi. Britský jezdec vyvázl zdravotně v pořádku, „Stříbrné šípy“ však vyšly v Austrálii bodové naprázdno.

Mistrovství světa pokračuje za dva týdny Velkou cenou Japonska.

MOHLO VÁM UNIKNOUT: Hulvát, ale ne rasista. Kolegové z fotbalové branže se postavili za potrestaného Radu

Tagy:
závody Ferrari Austrálie Formule 1 závodník Charles Leclerc Max Verstappen komplikace Lando Norris Carlos Sainz Jr. Velká cena Formule 1