Spořící účet skvělý důchod nezajistí. Šéf Investownu odkryl výhody skupinového investování

Alan Pock, ředitel společnosti Investown, byl hostem pořadu Byznys.

Byznys - 16.10. v 14:40

Řada lidí se snaží investovat s výhledem na kvalitní důchod. K tomu je ale potřeba svou investici správně zvolit. Spoluzakladatel a ředitel společnosti Investown Alan Pock v pořadu Byznys upozornil, že spořící účet lidem bohatý důchod nezajistí. Za výnosnější investici považuje skupinové investování. Ideálně do nemovitostí.

Inflace se u nás sice uklidnila, po zkušenostech z minulých let se ale Češi snaží investovat, aby předešli znehodnocení peněz. Jenže jsou stále v investicích konzervativní, čímž se ve finále mohou připravit klidně o miliony korun.

K TÉMATU: Revoluce v investování do nemovitostí. Investown otevírá trh všem lidem, říká Alan Pock

„Teď jsou populární mezi českou populací tři druhy úročení. První jsou spořící účty, ty má každý, je to jednoduché, ale úroky jsou nízké. Druhou složkou jsou akcie, hodně se dočtete, že mohou vydělat hezké peníze, řada lidí jim ale nerozumí nebo se nechtějí stresovat nad tím, jestli půjdou nahoru, či dolů. A pak tady máte nemovitosti, do kterých by lidé rádi investovali, ale nemají milion nebo desítky milionů,“ nastínil pozici českých investorů Alan Pock, ředitel a spoluzakladatel společnosti Investown.

„Zde do toho vstupuje skupinové investování do nemovitostí, kdy se více lidí skládá na větší částku na větší realitní projekty. Díky tomu mohou dosáhnout vyššího zisku kolem deseti procent,“ doplnil šéf platformy, která nabízí investice do úvěrů zajištěných nemovitostí.

Podle Pocka lidé v Česku přicházejí na to, že spořící účet je finančně dostatečně nezabezpečí.

Spořící účet vás obere o miliony

„Poslední rok pozorujeme čím dál větší odliv kapitálu do skupinového financování. Měsíčně se k nám přesune 300 až 400 milionů korun Čechů. Důvod je jednoduchý. Lidem začíná docházet, že když si posílají pět tisíc korun měsíčně po dobu 30 let do spořícího účtu, tak na konci mohou mít v ideálním případě tři miliony korun,“ popsal ředitel Investownu.

„Nebo si můžete založit účet skupinového financování, posílat stejnou částku po stejnou dobu, a můžete mít 11, 12 milionů korun. To je obrovský rozdíl. Lidé se rozhodují, jestli budou mít ne úplně skvělý důchod, nebo velice hezký důchod,“ doplnil.

V rozhovoru v pořadu Byznys také vysvětlil, proč může být výhodnější investovat do úvěrů jištěných nemovitostí, a ne přímo do nemovitostí.

„Kdybyste investovali standardně do nemovitostí, tak kdyby váš byt spadl cenově o deset procent dolů, tak byste přišli o deset procent. Skupinové investování ale funguje na bázi úvěrů, podobně jako když banky půjčují. To znamená, že vy půjčujete maximálně 80 procent hodnoty nemovitosti, průměrně 70 procent. Když nemovitost spadne o deset procent, tak tam stále máte hezkou rezervu,“ řekl Pock.

Lidem, kteří s investováním teprve začínají, doporučil, aby hledali investiční společnosti, které mají licenci od České národní banky. Podobně jako Investown. Investorům pak doporučil začít co nejdříve. Každý další měsíc mohou úročit své investice, což ve finále může poskládat částku, která je před penzí pořádně potěší.

Tagy: