Revoluce v investování do nemovitostí. Investown otevírá trh všem lidem, říká Alan Pock

Investown přináší inovaci v oblasti investic do nemovitostí, umožňující drobným investorům zhodnotit své peníze již od 500 Kč. Tato česká platforma propojuje investory s developerskými projekty, přičemž nabízí atraktivní výnosy a jednoduchý vstup na trh nemovitostí. S více než 100 000 uživateli se Investown stal lídrem v oblasti skupinového investování do nemovitostí na českém trhu. V dalším vydání pořadu Interview PLUS mluvil Alan Pock, ředitel a spoluzakladatel společnosti, i o tom, jak funguje skupinové investování do nemovitostí a proč může být zajímavé i pro drobné investory.

Založit Investown byl nápad současného CEO Investownu Alana Pocka, který má 12 let zkušeností s finančními službami a zakládáním finančně-technologických firem. Investown založil společně se třemi společníky, ke kterým se později přidal ještě čtvrtý. Jejich cílem bylo vytvoření nového produktu, který nabídne lidem něco víc než jen průměrný investiční produkt.

Absolvovali téměř dva roky příprav, které zahrnovaly řešení finanční strategie, tvorbu webové aplikace, vymýšlení klientsky přívětivého prostředí i shánění dalších pracovních sil, a v dubnu 2021 otevřeli investiční aplikaci uživatelům.

Investown funguje na bázi skupinového investování do nemovitostí, což znamená, že se na financování developerských projektů skládá více menších investorů. „Naším cílem je zpřístupnit investice do nemovitostí široké veřejnosti a nabídnout jednoduché, bezpečné a transparentní řešení pro zhodnocení úspor,“ říká Alan Pock, spoluzakladatel a ředitel Investown.

„Věděli jsme, že nemovitosti jsou stabilní typ investice, investoři je mají rádi a fungují stabilně v každé fázi hospodářského cyklu. A také jsme věděli, že Češi chtějí žít lepší život než jen ten od výplaty k výplatě.“

Proč investovat právě do nemovitosti

Investování do nemovitostí už tedy není výsadou jen pro bohaté. Díky platformám jako je Investown mohou i drobní investoři dosáhnout zajímavých výnosů a bezpečně zhodnotit své úspory.

Díky Investownu se běžní lidé mohou podílet na realizaci staveb v Česku, pomáhat tak rozvoji české architektury a podporovat menší a střední firmy. Zároveň, a to je jeden z hlavních důvodů, jsou nemovitosti jedním z nejméně rizikových aktiv, díky kterým investoři získají fixní, pravidelný a vysoký výnos většinou na 1–3 roky. „Když se řekne skupinové investování do nemovitostí, jedná se o model, kdy se na financování developerských projektů skládá větší počet menších investorů,“ vysvětluje Alan Pock. „V praxi to znamená, že i lidé, kteří nemají miliony, mohou využít výhody investic do nemovitostí. U nás to začíná už od 500 Kč,“ dodává spoluzakladatel a ředitel Investown v pořadu Interview PLUS.

Jak Investown funguje?

Investown nabízí uživatelům možnost investovat do developerských projektů prostřednictvím platformy, která je plně online. Po založení účtu si investoři mohou vybrat z několika realitních projektů a investovat do úvěrů zajištěných nemovitostmi, do kterých chtějí vložit své prostředky. Výnosy z investic se pohybují mezi 4–10,2 % ročně, což je atraktivní alternativa k tradičním spořicím produktům. Výhody spočívají především v pravidelných měsíčních výplatách a nízké rizikovosti, jelikož jsou všechny investice zajištěny nemovitostmi. „V každém projektu je kapitál zajištěn přímo nemovitostí, což znamená, že i drobní investoři mohou získat stabilní zhodnocení svých peněz bez vysokého rizika,“ dodává Pock. Investoři mohou své prostředky diverzifikovat do různých projektů, které platforma nabízí, čímž efektivně minimalizují riziko ztráty.  Podle ředitele společnosti je aktuální růst cen bytů a domů dobrým znamením pro investory. „Je to větší jistota toho, že se developerský projekt povede,“ vysvětluje Pock. Rostoucí poptávka po bytech, podpořená vysokým objemem hypoték, zajišťuje, že developerské projekty zůstávají ziskové. „Díky tomu je developer schopný vrátit investici zpět uživatelům, což je pro investory skvělá zpráva,“ dodává.

Současný trend je podle Pocka pozitivní a existuje naděje, že potrvá i nadále. I kdyby se trh v budoucnu změnil, nemovitosti mají dlouhodobě stabilní hodnotu. „Na konci dne, i kdyby to za 10 let šlo dolů, tak se nemusíme obávat výrazných výkyvů, protože se půjčky, stejně jako u bank, nikdy neposkytují na 100 % hodnoty nemovitosti,“ říká spoluzakladatel společnosti optimisticky.

Není čas ztrácet čas - revoluční novinka Autoinvest

Podle ředitele a spoluzakladatele společnosti Investown je aktuální situace společnosti více než pozitivní. „Naší svatou misí, kromě toho, že jsme už vydělali lidem přes 300 milionů korun, je v tom pokračovat,“ říká Pock. Investown se stále rozvíjí a přináší nové funkce, které mají investování do nemovitostí ještě více zjednodušit a zpřístupnit.

Jednou z klíčových novinek je připravovaná funkce. „S Autoinvestem už nebudete muset dělat vůbec nic. Stáhnete si aplikaci, nemusíte si vybírat konkrétní nemovitosti, jen si zapnete funkci, nastavíte parametry a posíláte peníze. Aplikace za vás vybírá nemovitosti a každý měsíc vám chodí výnosy,“ vysvětluje Pock. Tímto způsobem Investown reaguje na potřeby investorů, kteří chtějí pohodlné a automatizované řešení. Společnost se zaměřuje na to, aby investoři nemuseli ztrácet čas složitým rozhodováním a mohli se soustředit na to podstatné – sledování, jak jejich investice roste.

Proč zvolit právě aplikaci Investown

Existuje několik klíčových důvodů, proč právě tato platforma představuje ideální volbu pro investice do nemovitostí. „Za prvé, jsme největší investiční platforma do nemovitostí, takže už máme nějakou historii," vysvětluje Pock. Investown se může pochlubit nejen velikostí, ale i stabilními výsledky. „Za druhé, dovolím si tvrdit, že jsme nejprofitabilnější. S výnosem kolem 10 % ročně jsme opravdu skvělou volbou pro investory,“ doplňuje ředitel společnosti.

Nejzásadnějším bodem, který Investown odlišuje od konkurence, je stabilita. „Za tři roky, co působíme na trhu, máme stoprocentní návratnost investic. To je při pěti miliardách proinvestovaných obrovský úspěch, který si chceme udržet a také udržíme,“ dodává Pock. Tato kombinace historicky stabilních výsledků, zajištěného výnosu a silné zázemí dělá z Investownu jednu z nejatraktivnějších platforem pro investory, kteří chtějí vložit své prostředky do nemovitostí.

Stabilní výnos kolem 10 procent

Podle ředitele a spoluzakladatele Investownu mohou investoři očekávat roční zhodnocení v rozmezí 8 až 11 %. „Ono se to bude pohybovat nahoru a dolů. Pokud například úrokové sazby klesnou, můžeme se dostat třeba na 9 % ročně, ale dlouhodobě věřím, že se zhodnocení bude pohybovat mezi 8 až 11 %,“ vysvětluje Pock.

Tento výnos je v porovnání s jinými možnostmi na trhu, jako jsou penzijní nebo realitní fondy, velmi atraktivní. „Je to zhruba dvojnásobek až trojnásobek toho, co aktuálně nabízejí penzijní fondy nebo realitní fondy v České republice,“ dodává Pock. Investown tak představuje zajímavou příležitost pro ty, kteří hledají vyšší a stabilnější výnosy z investic do nemovitostí.

Vliv sektoru ESG na rozhodování společnosti

Sektor ESG (environmental, social, governance) se postupně propisuje i do oblasti investic do nemovitostí. „My se hodně zaměřujeme na to, jestli budova, do které investujeme, má potenciál zájmu u kupujících. ESG a energetická soběstačnost jsou velice zajímavé trendy, které lidé rádi kupují,“ vysvětluje ředitel. Ačkoliv ESG není striktní podmínkou pro každou investici, vnímá ho společnost jako budoucnost, která bude hrát čím dál větší roli v rozhodovacím procesu. „Koukáme se na to, aby byla budova optimálně ESG, ale není to nutně podmínka pro všechny naše projekty,“ říká závěrem Alan Pock. Investown tak reflektuje zájem o udržitelné a moderní nemovitosti, které odpovídají současným požadavkům trhu.

Tagy:
investice ekonomika projekt nemovitost investor makroekonomie crowdfunding produkty a služby ekonomika, obchod a finance stavebnictví a nemovitosti Investown Alan Pock