Sprejerství v Praze přibývá. Strážníci v metropoli zadrželi teprve 12letého vandala

Strážníci zadrželi v Praze několik sprejerů.

Policejní zátah na sprejery v Praze

Během pár hodin zadrželi strážníci v Praze hned několik sprejerů, kteří ničili soukromý majetek. Jednomu z nich bylo teprve dvanáct let. Další se snažili hlídce utéct a skončili v poutech, uvedla ve svém vysílání televize CNN Prima NEWS.

První ze sprejerů se na akci připravil – na hlavě měl lyžařskou kuklu, přes ni ještě kapuci a spreje měl schované v batohu. Kolem druhé hodiny ráno vyrazil na pražský Chodov. Tam ho ale dopadli strážníci. „Doklady. Kolik ti je?“ ptal se podle záběrů strážník. Sprejerova odpověď byla poněkud překvapivá.

ČTĚTE TAKÉ: Ustřižené kabely i exkrementy. Nabíjecí stanice se čím dál častěji stávají terčem útoku vandalů

„Teprve 12letý chlapec strážníkům sdělil, že mu kamarádi řekli, ať to zkusí,“ uvedla k případu mluvčí pražské městské policie Irena Seifertová.

Dalšího mladíka strážníci chytili přímo při činu. Zrovna sprejoval na zeď jednoho z domů v Nuslích. „Ve chvíli, kdy mladík zaslechl zákonnou výzvu, dal se na útěk. Před strážníky kličkoval mezi zaparkovanými auty, kam odhodil sprej, který použil k tvorbě,“ popsala Seifertová. Daleko ale neutekl a brzy skončil na zemi v poutech. O útěk se pokusil i další muž, který ničil omítku. Měl smůlu, také jeho hlídka dopadla. Muž nadýchal tři a půl promile alkoholu, strážníci ho tedy naložili do auta a převezli na záchytku.

To, že je sprejerství nelegální, je známá věc. Hrozí za něj až rok vězení. Případů sprejerství přitom strážníci řeší čím dál víc. Loni za celý rok přistihli padesát lidí, kteří sprejovali tam, kde neměli. Letos jich jen do srpna chytili už padesát šest.

Tagy: