Ustřižené kabely i exkrementy. Nabíjecí stanice se čím dál častěji stávají terčem útoku vandalů

Samoobslužné veřejné nabíječky elektromobilů jsou snadným terčem nenechavců i sabotérů všeho druhu. Nejoblíbenější elektrickou komoditu představují silnoproudé kabely sloužící pro připojení k dobíjenému vozidlu, vyskytují se ale i jiné případy zneprovoznění celého nabíjecího stojanu.

Na nejnovější případ, který se odehrál před pár dny v Čestlicích nedaleko za Prahou, upozornil web Autosalon.tv. Neznámí pachatelé u zdejší stanice opakovaně ustřihli všechny dobíjecí kabely.

K TÉMATU: Hackeři napadli ruské dobíječky elektromobilů. Putin je č*rák, svítí na displeji

„Zhruba jednou za tři měsíce k nějakému poškození dochází. Dobíjecí stanice v Čestlicích je bohužel výjimka, zde došlo během šesti měsíců už třikrát k odstřižení všech kabelů,“ vysvětlil Martin Klíma z provozující společnosti. „Nejčastěji se jedná právě o ustřižené kabely, dále silné znečištění stanice, rozbité konektory. Stanici v Praze nám vandal dokonce pomazal exkrementy,“ dodává.

Tím narazil na skutečnost, že ničení nabíječek není jen dílem tradičních lovců drahých kovů, kterých se ve vysokonapěťovém zařízení vyskytuje solidní množství, ale také odpůrců elektromobility. S rostoucím počtem vozítek na elektřinu totiž exponenciálně roste i počet těch, kteří se snaží „nepříteli“ všemožně ztrpčit život.

Oprava poškozených nabíječek každopádně není nic levného. V případě ustřižených kabelů záleží na tom, o jaký konkrétní typ stanice se jedná, a jaké kabely tudíž vandalové zničili. V případě  Čestlic jde o dvě 50kW nabíječky. Provozovatel podle Autosalonu.tv vyčíslil škodu na zhruba 100 tisíc korun za jednu. Ke zranitelnosti inkriminovaného místa přispívá také fakt, že není vybaveno dohledovými kamerami, což by se ale podle Klímy mělo v brzké době změnit.

Kreativitě se meze nekladou

Pro českou policii je podle jejího mluvčího Davida Schöna poškozování veřejných nabíječek stále vcelku novým druhem kriminality: „Nemáme k tomu žádné statistické údaje. V případě poškození se jedná o přestupek proti majetku či trestný čin (hranice škody je 10 000 Kč). V případě trestného činu by byla věc kvalifikována jako poškození cizí věci s trestem až rok odnětí svobody.“

Například v sousedním Bavorsku rozhodně o žádnou novinku nejde, přičemž způsob sabotáže nabíječek jednoznačně napovídá o útocích skupin, kterým je elektromobilita trnem v oku. Vandalové v Mnichově přišli podle tamní policie se zvláště nechutným způsobem, jak veřejné nabíječky znefunkčnit. Začali totiž do jednotlivých zdířek u dobíjecích zásuvek cpát syrové mleté ​​maso. To se vzhledem ke své konzistenci dostane hluboko do konektorů zásuvek, které tím zkratuje, a je tudíž nutné je vyměnit.

Tagy: